Στη Βουλή νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο για περαιτέρω επιτάχυνση του ασύλου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Διαβάστε το νομοσχέδιο αναλυτικά

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε βασικούς άξονες που είναι οι εξής:

1.μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου μέσω της σύντμησης των χρονικών προθεσμιών

2.δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά

3. μεταφορά στην ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της αρμοδιότητας για τα ασυνόδευτα

4.εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών ασύλου

5. επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη δομή του υπουργείου

Επιτάχυνση εξέτασης κι απονομής ασύλου

Ως προς το σκέλος της επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης και απονομής ασύλου, το σχέδιο νόμου ενοποιεί τη διαδικασία πλήρους καταγραφής, η οποία πλέον μπορεί να διεκπεραιώνεται και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σύστασης «Μητρώου Εισηγητών – βοηθών χειριστών Ασύλου» από νομικούς, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου για την διευκόλυνσή τους και για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων για τις προσφυγές αιτούντων άσυλο, κατόπιν απορριπτικής απόφασης σε πρώτο βαθμό.

Κατά προτεραιότητα θα εξετάζονται οι αιτήσεις των διαμενόντων στα νησιά, καθώς και όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Κλειστές δομές σε 5 νησιά

Αναφορικά με τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που αναμένεται να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες δομές, παρέχοντας  τη δυνατότητα συγκέντρωσης επί μέρους δομών υποδοχής – ταυτοποίησης – κράτησης αιτούντων ασύλου και μεταναστών, όπως και ειδικών χώρων φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες, το νομοσχέδιο ορίζει τις νομικές προϋποθέσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Το σχέδιο νόμου ορίζει ωε αρμόδια εθνική αρχή για τα ασυνόδευτα ανήλικα, την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και βελτιώνει παράλληλα το πλαίσιο διαπίστωσης της ανηλικότητας, ώστε να παρέχεται προστασία στους πραγματικούς δικαιούχους κατόπιν ελέγχου από ειδικά καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό.

Ηλεκτρονικά έγγραφα

Προβλέπεται επίσης η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών, με σκοπό την απλούστευσή τους, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και δαπανών.

Επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης – Αλλαγές στην Golden Visa

Τέλος, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την επικαιροποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης,  μεταξύ των οποίων αυτές για το καθεστώς έκδοσης της λεγόμενης Golden Visa.


Πηγή