Στα 21 μέτρα χαμηλώνουν τα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη

Να μειωθεί στα 21 μέτρα το επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη, εισηγήθηκε το ΥΠΕΝ προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, ύστερα από απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Χωροταξίας, Δημήτρη Οικονόμου. Διευκρινίζεται δε, ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια.

Ειδικότερα, η μείωση του ύψους των κτηρίων φθάνει τους τρεις ορόφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 27 μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτίρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, θα διαμορφωθεί άμεσα σχέδιο Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαιτούμενη γνωμοδότησή του και στη συνέχεια θα αποσταλεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να εκκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά με όρους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προστασία της Ακρόπολης. Διευκρινίζεται δε ότι το νέο ύψος θα ισχύει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν αφορά αναδρομικά στα νομίμως υφιστάμενα κτήρια. Η απόφαση επίσης, υπερκαλύπτει το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ για το θέμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης. Θα επακολουθήσει επανεξέταση του συνολικού καθεστώτος δόμησης και χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, με την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα αρχίσει πολύ σύντομα.

Παράλληλα, θα ακολουθήσουν και άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, όπως:

– έλεγχοι για την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη,

– διατάξεις για την προστασία του δημόσιου χώρου και

– προώθηση στην πράξη της βιώσιμης κινητικότητας.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΝ, σήμερα συνεδριάζει το ΚΕΣΥΠΟΘΑ για να γνωμοδοτήσει για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ύψη των κτιρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, στην οποία είχε επιβληθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών πέρυσι. Και υπενθυμίζει ότι είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας, των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις οικοδομικές άδειες που είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Πολιτισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή