Παύλος Χρηστίδης: «O κίνδυνος του κορωνοϊού αντιμετωπίζεται με πρόβλεψη, σχέδιο και ενημέρωση, όχι με την καταστολή»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης, στην εκπομπή «Eπί του Θέματος», με τον δημοσιογράφο Α. Τελόπουλο

Η υγεία των πολιτών και ο τρόπος με τον οποίο προστατεύτηκε τον τελευταίο ενάμιση μήνα ήταν πετυχημένος και πάνω σ’ αυτό πρέπει να στηριχθούμε για να δούμε τα επόμενα βήματα.

Κρατάμε το γεγονός ότι οι πολίτες έδειξαν ατομική ευθύνη. Δεν γίνεται όμως από τη μια πλευρά να τους δίνουμε συγχαρητήρια και από την άλλη να τους επιρρίπτουμε όλη την ευθύνη για την συμπεριφορά τους, τώρα που έχει ανοίξει η δυνατότητα πρόσβασης σε ανοιχτούς χώρους. Είτε έχει να κάνει με τον συσσωρευμένο κόσμο στις πλατείες, είτε με αυτό που βλέπουμε έξω από τις τράπεζες, είτε με τη εικόνα που είδαμε στη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έπρεπε να έχει ένα σχέδιο μετάβασης στην ομαλότητα, θα μπορούσε να υπάρχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της ΔΕΗ με βάση το ΑΦΜ , όπως δόθηκαν αντίστοιχα και οι συντάξεις, μετα απο δική μας πρόταση. 

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως οι πολίτες είναι εύλογο να θέλουν να βγουν έξω , να δουν φίλους και γνωστούς σε δημόσιο χώρο, άρα τι πρέπει να κάνει η αυτοδιοίκηση, η πολιτική προστασία και η κυβέρνηση; Να ενημερώσουν τους πολίτες ότι οι αποστάσεις πρέπει να είναι αποστάσεις ασφαλείας, αυτό δεν έγινε. Έπρεπε να περάσει μια εβδομάδα και να δούμε όλα αυτά τα γεγονότα στην Αγία Παρασκευή και στην Κυψέλη, για να βγάλουν ένα σποτ.

ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ;

Αυτό που χρειάζεται είναι διάλογος, ενημέρωση και πειθώ. Η παρουσία της αστυνομίας και ειδικά η άσκηση βίας, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, το μόνο που κάνει είναι να τα εντείνει και δημιουργεί μια αντίδραση, η οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν νομιμοποιείται. Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε τι λέμε, να εξηγούμε ξεκάθαρα στους πολίτες τι θέλουμε από αυτούς να πράξουν.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Είχατε την τύχη εδώ στη Δέλτα Τηλεόραση, να έχετε την είδηση δια στόματος της Προέδρου, πριν από κάποιες εβδομάδες, πως δεν μπαίνει καν στη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών.

Αν ο κ. Μητσοτάκης πάρει την απόφαση να στείλει τη χώρα σε εκλογές, με τους πολίτες να πηγαίνουν με μάσκες και αντισηπτικά στις κάλπες, τότε θα μείνει στην ιστορία των εκλογών ως στίγμα, μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας. 

Δεν υπάρχει προεκλογική συζήτηση και εκλογική διαδικασία που να ενισχύει την λογοδοσία και τη Δημοκρατία, με τον κόσμο να μην κυκλοφορήσει έξω. 

Τους ζητάμε να μείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν αν δεν είναι απαραίτητο, και κάποιοι φαντάζονται ότι μπορεί να γίνουν εκλογές. Και αυτό δεν προκύπτει από κανένα υπόγειο, το λένε ευθέως μια σειρά στελέχη της ΝΔ, που πιστεύουν ότι ενδεχομένως χρειάζεται να πάρουν μια νέα νομιμοποίηση. 

Άρα αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο η ΝΔ, να αντιστρέψει αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριου του 2015 , ας το κάνει. Θα κριθεί για αυτή της την επιλογή, εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Και δεν ανησυχούμε ούτε για την προπαγάνδα που ασκούν κάποιοι, ότι εμείς μπορούμε να τα βρούμε και να συνεργαστούμε με κάποιο άλλο κόμμα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, δύο χρόνια πριν, δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μας έλεγαν ουρά της ΝΔ. Τις μισές μέρες της εβδομάδας, έλεγαν πως είμασταν ουρά της ΝΔ και τις άλλες μισές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδείξαμε ότι είμαστε αυτόνομοι, δεν είμαστε ουρά κανενός και θα αποδείξουμε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από πραγματικές αλλαγές και όχι επιστροφή στο παρελθόν. 

Η συζήτηση που έγινε σχετικά με την τιμή που αποδόθηκε στα θύματα της Marfin, είτε η συζήτηση που αφορά στις πλατείες, είναι μια συζήτηση ενός ψευδεπίγραφου διπολισμού και αυτό είναι που στηλίτευσε η Φώφη Γεννηματά σε σημερινή της δήλωση, γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε εκείνη την εποχή. 

Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις και αυτό το λέω ξεκάθαρα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ασκούμε αντιπολίτευση σε αυτόν που βρίσκεται στην κυβέρνηση και δεν ξεχνάμε τι έκαναν οι προηγούμενοι.

Το λέω αυτό γιατί σήμερα, η ΝΔ εφαρμόζει μια επικοινωνιακή πολιτική η οποία στερείτε πραγματικής στρατηγικής, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Από την άλλη έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανακάλυψε επιτέλους ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε έργα. Τους προηγούμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε για το ΕΣΥ, για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», για την προσφορά των νοσηλευτών και των γιατρών του ΕΣΥ στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το ανακάλυψε επίσης και η ΝΔ, η οποία πριν από τις εκλογές του 2019, μιλούσε για την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Επομένως, χρειάζεται μια πραγματικά προοδευτική πρόταση, αυτήν επεξεργαζόμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει και το ενδιάμεσο πρόγραμμα μας για να εγγυηθούμε θέσεις εργασίας σήμερα, πριν φτάσουν οι πολίτες στο ταμείο ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

Η παιδαγωγική διαδικασία, αυτό που εξελίσσεται ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει με την είσοδο της τεχνολογίας στα πράγματα. Διαφωνούμε και για αυτό δεν την ψηφίσαμε.


Πηγή