Παρέμβαση Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην προσύνοδο του PES για τα Δυτικά Βαλκάνια

Παρέμβαση Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην προσύνοδο του PES για τα Δυτικά Βαλκάνια

Πρέπει να δοθούν καθαρά μηνύματα στην επερχόμενη Σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Πρώτα από όλα πρέπει να επισημάνουμε ,ότι οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων δεν θα εγκαταλειφθούν μόνες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θα έχουν την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξη μας. Για αυτό τον λόγο ήδη αναγγέλθηκε ένα πακέτο 38 εκατομμυρίων ευρώ και η συνολική βοήθεια θα φθάσει στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα είναι η ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη.

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να δουλέψει με νέο χρήμα, νέα εργαλεία και μεταβιβάσεις -όχι δάνεια -χωρίς νέες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Εμείς, οι Σοσιαλιστές ,πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο, ώστε να μείνουν ζωντανές οι οικονομίες και οι κοινωνίες και η ΕΕ να μπορεί να διατηρήσει την συνοχή της και να εγγυηθεί την επιβίωση της.

Το μέλλον της Ευρώπης θα διασφαλιστεί με μια νέα συνθήκη, η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη.

Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξη μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτή είναι προϋπόθεση, για σταθερότητα, ειρήνη, δημοκρατία και ανάπτυξη στην περιοχή.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Το κόμμα μας άνοιξε αυτή τη διαδικασία από το 2003. Πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει να επιταχυνθεί.

Βεβαίως απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της διεύρυνσης και προϋποθέσεις όπως:

•Τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

•Τον σεβασμό όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας από την Αλβανική Κυβέρνηση.

•Την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας και το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων της και των συνθηκών που η Βόρειος Μακεδονία έχει υπογράψει.

Είναι αναγκαίο η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, να προβλέψουμε τα αναγκαία κεφαλαία που θα υποστηρίξουν αυτή τη συνεργασία.


Πηγή