Παρά τη βροχή, μαζικό και με παλμό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 26 Μάη

Αψήφησαν καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές και μαθητές την κακοκαιρία και διατράνωσαν για άλλη μία φορά, το απόγευμα της Τρίτης, τη ρητή τους εναντίωση στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο αλλά και στη χρήση καμερών στις μαθητικές αίθουσες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.

Στο κοινό κάλεσμά τους για το (τρίτο κατά σειρά) πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα ΔΕ, σημείωναν μεταξύ άλλων:

Όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. εν μέσω της υγειονομικής κρίσης έφερε για διαβούλευση το αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που, αν περάσει, θα συνθλίψει μαζικά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών αποδομώντας το δημόσιο σχολείο.

Όταν αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχει λάβει τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ αποφασίζει με ακόμα μεγαλύτερη διακινδύνευση το άνοιγμα και Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, από την 1η του Ιούνη.

Όταν επέλεξε με αιφνιδιαστική τροπολογία – και Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε – να θεσμοθετήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, προχωρώντας σε μια βαθιά αντιπαιδαγωγική και αντιδημοκρατική τομή στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της. Με τη μετατροπή της διδασκαλίας σε reality show, ακυρώνει το περιεχόμενό της, καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, προωθεί την πειθάρχηση, τον πανοπτικό έλεγχο, το τυποποιημένο μάθημα-διάλεξη, εύκολα μετρήσιμο και αξιολογήσιμο στα πλαίσια του σχολείου της αξιολόγησης που σχεδιάζει .

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας στον απόηχο των μαζικών πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, την πίεση του κινήματος, την άρνηση των εκπαιδευτικών της Βθμιας να βάλουν κάμερες στην τάξη και την κοινωνική κατακραυγή, προχωρά σε ελιγμούς αποσύροντας και επαναδιατυπώνοντας διατάξεις από το νομοσχέδιο αλλά και «ερμηνείες» περί προαιρετικότητας για τη ζωντανή μετάδοση της διδασκαλίας. Πρόκειται ασφαλώς για ήττα της Υπουργού, αλλά και πρόνοια ταυτόχρονα, να διαφυλάξει και να προωθήσει τον πυρήνα και τις βασικές κατευθύνσεις του πολυνομοσχεδίου και της τροπολογίας για τις κάμερες, που είναι η αξιολόγηση, η εποπτεία κι ο ασφυκτικός έλεγχος στο δημόσιο σχολείο, ώστε να λειτουργεί με όρους αγοράς και επιχείρησης. Αυτό δείχνει, άλλωστε, η κατάθεση κι άλλου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τις δομές και τα στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και οι διαρροές στον τύπο για τα σχέδια υπαγωγής των σχολείων και των εκπαιδευτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης, συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα, για την μη κατάθεση – συνολική απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, του νέου νομοσχεδίου για τις δομές και τα στελέχη εκπαίδευσης, της τροπολογίας και της υπουργικής απόφασης για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, όπως και όλων των σχεδίων της σαρωτικής νεοφιλελεύθερης αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Συντονίζουμε, κλιμακώνουμε τα αγωνιστικά μας βήματα:

Έξω οι κάμερες από τα σχολεία! Kαλούμε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα να μην επιτρέψει την καταγραφή της διδασκαλίας στη σχολική τάξη. Θεωρούμε απόλυτα θετική την απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει «απεργία-αποχή» (μορφή αγώνα που έχουμε χρησιμοποιήσει καθολικά και επιτυχημένα για να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση), ώστε να εμποδιστεί η ζωντανή καταγραφή της ζωντανής διδασκαλίας. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν συλλογικές αποφάσεις μη εφαρμογής της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων, στη βάση και της σχετικής απόφασης του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ. Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε τους γονείς να καταθέτουν δηλώσεις άρνησης αναμετάδοσης εικόνας και ήχου των παιδιών τους σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Προχωράμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την εκπαίδευση, αν η κυβέρνηση αποτολμήσει την κατάθεση του επαίσχυντου νομοσχεδίου. Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και για όσο τα σχολεία μείνουν κλειστά, καλούμε σε αποχή από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που χρησιμοποιείται ως πιλοτικό μοντέλο για την εισαγωγή της κάμερας παρακολούθησης στη σχολική τάξη αλλά και την προώθηση του ελέγχου και της αξιολόγησης.

Ως Πρωτοβουλία και ΑΡΕΝ στηρίζουμε τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για «Απεργία–Αποχή» από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης. Να αναλάβουν οι Ομοσπονδίες τις ευθύνες τους: Καλούμε τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της ΟΛΜΕ να πάρουν άμεσα αποφάσεις για κήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε αξιολογική διαδικασία, καθώς και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και της κατάργησης της τροπολογίας για τις κάμερες. Να καλέσουν άμεσα σε κύκλο Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων ΠΕ και των ΕΛΜΕ και σε Ολομέλειες Προέδρων.

Απαιτούμε την τήρηση όλων των μέτρων ατομικής και συλλογικής υγιεινής σε κάθε σχολική μονάδα, δηλαδή όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα – χωρίς καμιά έκπτωση, ώστε να μην διακινδυνέψει η υγεία και η ζωή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, από την γεμάτη σκοπιμότητες απόφαση για την καθολικό άνοιγμα των σχολείων.


Πηγή