Μείωση ΦΠΑ: Οι νέες τιμές από 1η Ιουνίου για εισιτήρια σε ΜΜΜ, καφέδες, σινεμά – Παραδείγματα

Σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους πέντε μήνες, σε μια προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Στο επίκεντρο του σχεδίου είναι ο ΦΠΑ, ο οποίος για συγκεκριμένο διάστημα, από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου, θα είναι μειωμένος από το 24% στο 13%:

Έτσι, όταν θα μας σερβίρουν τον καφέ μας, θα πρέπει να πληρώνουμε λιγότερο κατά τουλάχιστον 9% σε σχέση με σήμερα. Ανάλογα θα πρέπει να μειωθούν και οι τιμές των αναψυκτικών με τον κατάλογο των μειώσεων να περιλαμβάνει ακόμη το τσάι, τη σοκολάτα, τη λεμονάδα και τη γκαζόζα.

Όσο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα πρέπει και αυτά να κοστίζουν λιγότερο κατά 9% από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αναπροσαρμογές τιμών έχουν περιθώριο να κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Οι νέοι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ (13% αντί για 24%) αφορούν έναν μακρύ κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά σε:

1. Σερβιριζόμενο καφέ

2. Αναψυκτικά

3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

7. Αεροπορικά εισιτήρια

8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)

10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%.
 
Με την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αλλάξουν τιμοκαταλόγους και ταμειακές μηχανές ενώ οι νέοι συντελεστές είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Παραδείγματα

Παραδείγματα για την μείωση του ΦΠΑ στα ΜΜΜ

  1. Για να μεταβεί κανείς στις Σπέτσες με πλοίο κλειστού τύπου, θα πρέπει να πληρώσει 42,50 ευρώ. Με το μειωμένο ΦΠΑ, η τιμή θα πρέπει να περιοριστεί στα 38,73 ευρώ
  2. Για το ακτοπλοϊκό ταξίδι προς Μυτιλήνη, με θέση αεροπορικού τύπου, το εισιτήριο κοστίζει 54 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να πέσει στα 49,20 ευρώ
  3. Για να μεταβεί κάποιος αεροπορικώς στο Ηράκλειο και να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο, η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 123 ευρώ. Από τον επόμενο μήνα, το ίδιο εισιτήριο θα πρέπει να κοστίζει 112 ευρώ.
  4. Ένα εισιτήριο λεωφορείου για Θεσσαλονίκη κοστίζει 59 ευρώ, μετ’ επιστροφής και 39 ευρώ για απλή μετάβαση. Με το μειωμένο ΦΠΑ, οι τιμές θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 54 ευρώ και 36 ευρώ αντιστοίχως.

Εισιτήρια σε αστικές συγκοινωνίες

Συγκεκριμένα, σήμερα, ένα εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών κοστίζει 1,40 ευρώ και επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Με τη μετάταξη σε ΦΠΑ 13%, η τιμή του θα πρέπει να πέσει στα 1,28 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που χρησιμοποιεί π.χ. το μετρό για 25 ημέρες το μήνα, γλιτώνει συνολικά 6 ευρώ για τη διαδρομή σπίτι- εργασία.

Πηγή: skai.gr


Πηγή