Μέτρα στήριξης δικηγόρων: «κ. Πρωθυπουργέ οι δικηγόροι δεν είναι πολίτες Β’ Κατηγορίας»

Ανακοίνωση Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης της Ν.Δ. αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού στους Δικηγόρους είναι άνευ προηγουμένου. 

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στην καταβολή 800 ευρώ για διάστημα από 16.3 έως 30.4, ωστόσο οι Δικηγόροι εισέπραξαν 600 ευρώ αρχές Μαΐου, αφού προηγήθηκε το φιάσκο της τηλεκατάρτισης. 

Έκτοτε, οι αρμόδιοι Υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ενώ εξήγγειλαν την καταβολή 800 ευρώ για το μήνα Μάιο, τώρα διακηρύττουν την καταβολή 533 ευρώ με ορίζοντα πληρωμής αρχές Ιουνίου. Η αναξιοπιστία σε όλο της το μεγαλείο.

Ας σημειωθεί ότι τα Δικαστήρια δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν την 1.6.2020 τα αστικά και πριν την 15.6 – 1.7.2020 τα ποινικά. Κατά συνέπεια, ο δικηγόροι παραμένουν ίσως ο σκληρότερα πληττόμενος κλάδος της οικονομίας καθώς θα στερηθούν της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματός τους για τουλάχιστον 3 συνεχείς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής έχει τη γνώμη ότι τα προβλήματα της επαγγελματικής επιβίωσης του δικηγορικού σώματος, που διογκώθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, χρήζουν γενναίας κυβερνητικής παρέμβασης με μια δέσμη απολύτως ρεαλιστικών και δημοσιονομικά εύλογων μέτρων, που στόχο έχουν να απαλύνουν τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δικηγόροι. 

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, σύμφωνα με τη δέσμευση και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

2. Την συνέχιση της ρύθμισης καταβολής μειωμένου ενοικίου για την επαγγελματική στέγη των Δικηγόρων.

3. Την άμεση καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τους Δικηγόρους (π.χ. τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια).

4.Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.

5. Την επέκταση του ορίου της προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 στις 20.000 ευρώ.


Πηγή