“Κακά μαντάτα” από Κομισιόν και Γερμανία

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα ζήσει την υψηλότερη ύφεση στην ΕΕ φέτος με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,7% και εκτίναξη της ανεργίας στο 19,9% (160.000 άνεργους) χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και αμφισβητούν ευθέως τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για 4.7% ύφεση. Η έκθεση βασίζει το σενάριό της στην πτώση που αναμένεται να καταγράψει ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος τη φετινή σεζόν. Το σενάριο αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την άμεση εφαρμογής ενός ενδιάμεσου προγράμματος ανάταξης της οικονομίας και του τουρισμού, όπως έχει επισημάνει και καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι αντίθετο στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, η πράξη αυτή αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, ανοίγοντας πολιτικά το κουτί της Πανδώρας.

Κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας πήραν το απαραίτητο πράσινο φως για να συνεχίσουν τις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αρχών, όπως η διάκριση των εξουσιών και το κράτος Δικαίου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι από τους πρώτους που καλωσόρισαν την συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, χώρας της οποίας οι προσπάθειες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη έχουν μέχρι τώρα αποτραπεί χάρη στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ένωσης.


Πηγή