Γιώργος Καμίνης: “Κατάφορη παραβίαση του νόμου για τις Δημόσιες συμβάσεις στο Ν/Σ του Υπ.Μετανάστευσης!”

Δήλωση του Γιώργου Καμίνη, ειδικού εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης

«Μετά τη σημερινή ομιλία του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) κ. Γ. Κατοπόδη αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ανδρ. Ποττάκη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο πάσχει από σοβαρότατα προβλήματα νομιμότητας ως προς τις διατάξεις του για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ ήταν σαφής: για τα άρθρα 56 και 59, που παγιώνουν την πρακτική των κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεων, δεν ζητήθηκε η προηγούμενη γνώμη της Αρχής ούτε αυτή κλήθηκε να παραστεί στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως προβλέπει ο ν. 4013/2011, νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι σχετικές διατάξεις, ήδη προβληματικές το 2018, καταλύουν πλέον κάθε έννοια νομιμότητας στο πεδίο των δημόσιων συμβάσεων, καθώς προάγουν τη διαφθορά, νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και βεβαίως θα προκαλέσουν την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί συνεχώς “κατά παρέκκλιση” εκμεταλλευόμενη την κρίση της πανδημίας και τα γεγονότα του ‘Έβρου!

Οι πρακτικές αυτές αποτελούν μία μόνιμη κηλίδα στον τρόπο με τον οποίο διαδοχικές κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, αντιμετωπίζουν το ζήτημα του προσφυγικού τα τελευταία χρόνια. Έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη διαφθορά (έρευνα της OLAF) και καλλιεργούν διαρκώς ένα τοξικό κλίμα σκανδαλολογίας στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το προσφυγικό. To Κίνημα Αλλαγής ζητά την άμεση απόσυρση των επίμαχων διατάξεων»

Τι υποστηρίζουν ΕΑΑΔΗΣΥ και Συνήγορος του Πολίτη

Σύμφωνα με προηγούμενες γνώμες της Αρχής (Α/12/2018 και Α/8/2020), συμβάσεις του δημοσίου που συνάπτονται κατά παρέκκλιση των τακτικών διαγωνιστικών διαδικασιών επιτρέπονται μόνον εφόσον συντρέχει ειδικώς αιτιολογημένη κατεπείγουσα ανάγκη, οφειλόμενη σε γεγονότα απρόβλεπτα. Παρόμοιες επιφυλάξεις για τις απευθείας αναθέσεις εξέφρασε και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος τόνισε πως η Ανεξάρτητη Αρχή έχει αποφανθεί για τα θέματα αυτά από το 2017.

“Διατάξεις οι οποίες παρατείνουν την ισχύ του τεκμηρίου κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε απρόβλεπτα γεγονότα, εγείρουν ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο….. και την εθνική έννομη τάξη…..”, είχε πει η ΕΑΑΔΗΣΥ, στην υπ΄αριθ. Α12/2018 Γνώμη, σχετικά με την παράταση, το 2018, αντιστοίχων κατά παρέκκλιση διατάξεων που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (με το ν. 4368/2016). Πρόκειται για τις ίδιες διατάξεις που η σημερινή Κυβέρνηση έχει ήδη παρατείνει μια φορά (με το άρθρο 17 του ν. 4650/2019) και σήμερα επιχειρεί να παρατείνει εκ νέου προσθέτοντας επιπλέον και νέα κατηγορία απόρρητων συμβάσεων!


Πηγή