Γιώργος Φραγγίδης: «Το “πακέτο“ της Κομισιόν για την ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας δεν θα έχει νόημα χωρίς διαφανή και σωστό τρόπο διαχείρισης»

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος» με τη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη.

Το «πακέτο» της Κομισιόν για την ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας δεν θα έχει νόημα χωρίς διαφανή και σωστό τρόπο διαχείρισης

Το θέμα του τουρισμού δε χρειάζεται κομματικές κορώνες. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, το ίδιο και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Διανύσαμε μια δύσκολη περίοδο με τον κορωνοϊό, τώρα φοβάμαι ότι έρχεται μια πανδημία στην οικονομία. Η χρηματική βοήθεια από την Ε.Ε. είναι σημαντική. Δε θα σημαίνει όμως τίποτα, αν η διαχείριση των χρημάτων που θα μας δοθούν δε γίνει με καλό και διαφανή τρόπο και αν δεν κατευθυνθούν τα χρήματα στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη.

Με καθυστέρηση η ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις – προβληματίζει η χωρίς έλεγχο προσέλευση τουριστών

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν εν μέρει και όχι στο σύνολο. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις καταρχήν, το Υπουργείο τα ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή. Είναι θετικό ότι το έκανε, έστω και αργά. Όμως υπάρχει και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν έχουν οριστεί ευρωπαϊκά υγειονομικά πρωτόκολλα,  ίσως επειδή κάθε χώρα θα έπρεπε να αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη  απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Γι αυτό το λόγο, γίνονται μόνο συστάσεις και υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των τουριστών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς όμως δε μας εγγυάται ότι οι τουρίστες που θα έρθουν χωρίς έλεγχο, θα είναι καθαροί από τον ιό. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι φέτος, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ο τουρισμός από το εξωτερικό θα είναι κυρίως οδικός. Θα έπρεπε από τη μια να υπήρχαν ευρωπαϊκά υγειονομικά πρωτόκολλα και από την άλλη δομές ελέγχου στις κύριες εισόδους της χώρας, ώστε να ενισχυθεί το θέμα της ασφάλειας.

Η επανεκκίνηση του τουρισμού απαιτεί ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

Τα κύρια συστατικά στοιχεία του τουρισμού είναι τρία: το τουριστικό προϊόν, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ήμασταν το μοναδικό κόμμα που στις 4 Μαϊου καταθέσαμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τουρισμό, δίνοντας έμφαση  στην ενίσχυση αυτών των τριών στοιχείων.

Το τουριστικό προϊόν και η ποιότητά του, σχετίζονται άμεσα με την εικόνα που βγάζει η Ελλάδα προς τα έξω. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εικόνα της «ασφαλούς χώρας» που διαμορφώνεται για τη χώρα μας, μετά από την καλή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για τους εργαζόμενους και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, προτείναμε το κράτος να συμβάλει με το 40% του μισθού, με τη δέσμευση ότι δε θα υπάρχουν απολύσεις ούτε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει για τις επιχειρήσεις που τον Απρίλιο και το Μάϊο ο τζίρος τους θα εμφανίσει πτώση τουλάχιστον 20%, το κράτος να επιδοτεί το 50% του μισθού των εργαζομένων με ποσοστό 60%. Αυτό σημαίνει, ότι για παράδειγμα αν ένας εργαζόμενος έπαιρνε 1000 ευρώ, τα 500 € θα τα δίνει  ο εργοδότης και από τα υπόλοιπα 500 € το κράτος θα δίνει το 60%, δηλαδή 300€. Άρα αυτός ο εργαζόμενος θα έχει απώλεια 200€. Επιπλέον, η κυβέρνηση ενισχύει τις ελαστικές μορφές εργασίας, αφού επιτρέπει στις επιχειρήσεις για 4-5 μήνες να λειτουργούν με το 50% των εργαζομένων ή να απασχολεί εργαζόμενους με το 50% του χρόνου εργασίας. Ταυτόχρονα, δεν εξασφαλίζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με την πρόταση της κυβέρνησης είναι γεγονός ότι ο εργαζόμενος έχει απώλειες, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια ούτε για όλους τους εργαζόμενους.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτό που προτείνουμε εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είναι να καταργηθεί φέτος η προκαταβολή φόρου και να μειωθεί στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση τι λέει; 50% και θα το συζητήσουμε από 1η Ιουλίου. Λέει αυτό, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν τώρα. Η κατάσταση για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι το Πάσχα, μόνο στην Αθήνα πάνω από 50 ξενοδοχεία είχαν βάλει αγγελία πώλησης. Την ίδια περίοδο σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός ξενοδοχείων που πωλούνταν είχαν φτάσει τα 120. Δεν προβλέπεται να ανοίξουν φέτος 3.000 τουριστικές επιχειρήσεις. Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική, υπάρχει μεγάλο θέμα. Για παράδειγμα, το «SANI» του κ. Ανδρεάδη έχει δηλώσει ο ίδιος ότι δε θα ανοίξει ή  θα ανοίξει μόνο η μία μεγάλη του μονάδα. Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους, λοιπόν. Συμπερασματικά, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν ενισχύει στο βαθμό που πρέπει τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά στη δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, οι 9 στις 10 μικρές επιχειρήσεις δε μπορούν να βοηθηθούν, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες.

Ουσιαστικής σημασίας η γενναία ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού για τη διάσωση επιχειρήσεων και εργαζόμενων

Ο ελληνικός τουρισμός έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Πρέπει να φέρουμε σε τέτοιο επίπεδο τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και να εξασφαλίσουμε την εργασία σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους γύρω από τον τουρισμό – που είναι περίπου 900.000 – ώστε οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν για το 2021 να είναι καλύτερες. Εδώ ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Σαφώς και δε μπορεί να καλύψει τις απώλειες, αφού γνωρίζουμε καλά ότι το 90% των τουριστικών εσόδων προερχόταν μέχρι τώρα από τον εξωτερικό τουρισμό και μόνο το 10% από τον εσωτερικό. Δεν μπορεί να αναπληρώσει το συνάλλαγμα που έφερναν οι ξένοι τουρίστες αλλά μπορεί να βοηθήσει να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές, να μη χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι και να μην βγάλουν συνάλλαγμα προς τα έξω οι Έλληνες που θα πήγαιναν στο εξωτερικό αντί να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού με 3.000.000 ωφελούμενους, πλαφόν 250€ για τον καθένα, για 5 διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει 15.000.000 διανυκτερεύσεις, 7.000.000 ημερομίσθια και  συνολικό προϋπολογισμό 750.000.000€. Αυτό το ποσό μπορεί να καλυφθεί από τις ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πρόγραμμα Sure. 

Θετικό αλλά με ενστάσεις το Κίνημα Αλλαγής στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού με θέμα «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»

Ο καταδυτικός είναι μια μορφή τουρισμού που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του τουριστικού τομέα. Δεν πρέπει όμως ο ορισμός του να περιορίζεται στην υποβρύχια περιήγηση, όπως έγινε σε αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου τουρισμού. Εμπεριέχει και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, λειτουργία εκθεσιακών και μουσειακών χώρων και πολλές ακόμα αναπτυξιακές δραστηριότητες. Αν θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα, πρέπει να αναπτύξουμε και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, δεν αρκεί μόνο ο καταδυτικός.  Να σημειωθεί ότι στο  νομοσχέδιο του τουρισμού, μεγάλος αριθμός διατάξεων αφορούσε και το Υπ. Περιβάλλοντος, γιατί περιείχε πολλές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις. Επίσης, αναφερόταν σε ελεύθερη πόντιση αντικειμένων για τη δημιουργία ελεύθερων τεχνητών αξιοθεάτων. Θα πρέπει να υπάρχει όμως έλεγχος στην πόντιση, στα υλικά των αντικειμένων που ποντίζονται, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο   περιβάλλον. Δεν προβλέπονται τέτοιου είδους πράγματα στο νομοσχέδιο. Όσον αφορά στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού, εμείς προτείναμε να δημιουργηθεί αντ΄αυτού μια Επιτροπή Παρακολούθησης Καταδυτικού Έργου. Ένας επενδυτής παραδείγματος χάριν που κάνει σύμβαση για 20 χρόνια και παίρνει ένα χώρο για ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, πρέπει να παρακολουθείται και  να αξιολογείται το έργο του; Μπορεί σε κάποια χρόνια ο τρόπος που δραστηριοποιείται να είναι εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του καταδυτικού τουρισμού. Επίσης, όσον αφορά σε περιπτώσεις Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, θα πρέπει να έχει λόγο η Αυτοδιοίκηση. Στους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους, πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος  και αρμόδια να είναι η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Ο θεσμός του Πρεσβευτή Ελληνικού Τουρισμού είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει, εφόσον η επιλογή είναι διαφανής και η προσωπικότητες έχουν ειδικό βάρος ώστε να ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας. Στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου όμως υπάρχει ένα κενό σημείο. Αναφέρεται ότι είναι άμισθη θέση  αλλά μετά την υπογραφή της σύμβασης γίνεται λόγος για οφέλη. Δεν περιγράφεται στο νομοσχέδιο, ποια θα είναι αυτά τα οφέλη. Παρόλα αυτά, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε θετικοί και στηρίζουμε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει έστω και ελάχιστα τον ελληνικό τουρισμό και το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Δείτε την εκπομπή εδώ


Πηγή