Φώφη Γεννηματά: «Παρουσιάζουμε ένα απόλυτα στοχευμένο πρόγραμμα για να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία»

Τηλεδιάσκεψη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και Προέδρους Επιμελητηρίων και Κλαδικών Οργανώσεων της χώρας

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου οργανώθηκε τηλεδιάσκεψη της Πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με Προέδρους Επιμελητηρίων της χώρας και Προέδρους Κλαδικών Επαγγελματικών Οργανώσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος βουλευτής Μ. Κατρίνης και οι γραμματείς των τομέων Ανάπτυξης Α. Πόντας και Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Στ. Κομνηνός.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη με τα Επιμελητήρια

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Χαίρομαι που είμαστε μαζί, σε ανοιχτή γραμμή για να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις μας.

Βρισκόμαστε στην δεύτερη φάση της πανδημίας.

Τώρα είναι η ώρα της Κυβέρνησης που οφείλει με σχέδιο να φροντίσει για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ασφαλή επιστροφή στην καθημερινότητα με την σταδιακή άρση του lockdown.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα τώρα.

Γιατί αν αφήσουμε να καταρρεύσει η παραγωγική βάση της χώρας, οι συνέπειες θα είναι δραματικές, θα μπούμε σε περιπέτειες.

Μερικοί μιλούν για το κόστος. Δεν σκέπτονται όμως ότι αν έχουμε μεγάλη ύφεση, λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας, το κόστος της ανόρθωσης θα είναι βαρύ, ασήκωτο.

Γι’ αυτό και εμείς, το Κίνημα Αλλαγής -μετά από διάλογο με όλους τους φορείς – παρουσιάσαμε ένα ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΕΣ, ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Μακριά από πελατειακές λογικές, μακριά από ανέφικτους λαϊκισμούς.

Στόχος μας: ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλες και φίλοι,

Η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου.

Δεν έχει επεξεργασμένο σχέδιο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης.

Παλινωδεί, αμφιταλαντεύεται και μόνο όταν ο «κόμπος φθάνει στο χτένι», εξαγγέλλει μέτρα ανεπαρκή και αποσπασματικά, πιστά στη γραμμή των συντηρητικών πολιτικών της.

Και αυτά υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση.

  • Δείτε τι γίνεται για παράδειγμα με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Τα έχασαν. Έκλεισαν αδικαιολόγητα το σύστημα γιατί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τις αιτήσεις. Όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκαν. Και όταν το άνοιξαν πάλι δεν διευκρίνισαν αν θα γίνει ενιαία αξιολόγηση και πότε θα εκταμιευθούν χρήματα στις επιχειρήσεις.

  • Δείτε τι έγινε για παράδειγμα με τα θέματα του Τουρισμού.

Δεν διεκδίκησαν Ευρωπαϊκό Υγειονομικό Πρωτόκολλο. Και τώρα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε για να γίνουν διάφορες διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη, ενώ οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες βρήκαν ευκαιρία να εκβιάσουν.

Και βέβαια οι μέρες περνούν και μέτρα δεν έχουν εξαγγελθεί ακόμα.

Με αυτές τις λογικές φοβάμαι ότι το μάρμαρο της κρίσης θα πληρώσουν και πάλι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να θέσω υπ’ όψιν σας τις Στοχευμένες Προτάσεις μας για τις επιχειρήσεις και να ακούσω τα σχόλια σας και τις απόψεις σας

1ον Ζωντανές επιχειρήσεις

Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Μέτρο χωρίς οικονομικό κόστος, γιατί θα γίνει η τελική εκκαθάριση.

Αλλά δεν μπορεί κανείς να ζητά την προκαταβολή του φόρου με βάση τα εισοδήματα του 2019, όταν εφέτος η κατάσταση είναι ριζικά δυσμενέστερη – διαφορετική.

  • Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ.
  • Διεύρυνση του Κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας. Δεν μπορεί οι Τράπεζες που πλέον στηρίζονται ανοικτά από την ΕΚΤ, να αποκλείουν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων από τα ευνοϊκά δάνεια.
    Κριτήριο τους πρέπει να είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης και όχι γραφειοκρατικά η ενημερότητα στις 31/12/2019.
  • Μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

2ον Εθνικό Σχέδιο για έξοδο του Τουρισμού από την κρίση.

  • Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθούν θετικές διμερείς συμφωνίες και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν στα υγειονομικά Πρωτόκολλα.
  • Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πρέπει να βρεθούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και να γίνουν πολλά τεστ.
  • Μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες – μεταφορές.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στα Νησιά στου Αιγαίου για 2 χρόνια.
  • Μεγάλο ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τις μετακινήσεις των οικογενειών. Με στόχευση στις μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις

3ον Επιδότηση Εργασίας

  • Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση. Πρόγραμμα που αφορά 1 εκατομμύριο εργαζομένους.
    Με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και στους όρους εργασίας.
  • Για όσες επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν νέες προσλήψεις, προβλέπουμε κίνητρα επίσης με αντι-γραφειοκρατικό τρόπο. Για κάθε 1000 ευρώ πρόσθετο κόστος, φοροαπαλάσσονται για 1500

4ον Προστασία της Α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

  • Παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος τους έτους.
  • Σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση δίκαιης οριστικής και βιώσιμης λύσης.
    Και που όλα τα κόμματα – πλην δυστυχώς της Ν.Δ. – αποδέχθηκαν.

Και κάτι ακόμα.

Επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να επιδοτηθεί από Ευρωπαϊκά χρήματα καμία επιχείρηση που έχει την έδρα της σε «φορολογικό παράδεισο». Ως εδώ. Δεν επιτρέπεται να κλείνει κανείς το μάτια.

Ζητάμε επίσης να μην επιτραπεί σε Ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κολοσσούς όταν επιδοτούνται από τις χώρες τους (μάλιστα με άδεια της Ε.Ε) να εξαγοράζουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση, σημαντικές και κρίσιμες επιχειρήσεις για τις οικονομίες των μικρών χωρών.

Έναντι μάλιστα «πινακίου φακής».

Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο.


Πηγή