Δ.Μάντζιος για Άδωνι Γεωργιάδη: “Οι πρώτοι που έπρεπε να φρίττουν με τη σημερινή του συμπεριφορά θα έπρεπε να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτοί δεν είναι που ορκίζονται στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς;”

Αναλυτικά η ανάρτηση του Δημήτρη Μάντζιου στο Facebook σχετικά με την στάση του Άδωνι Γεωργιάδη για τις μάσκες όπως παρατίθεται παρακάτω:

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

Απλά, θεσμικά και λίγο νομικά:

Η υγειονομική μάσκα αποτελεί ειδικό προϊόν, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και χρήση. Η ειρωνεία προς την αρμόδια επιτροπή για την όποια αναθεώρηση των αρχικών οδηγιών της δεν είναι απλώς μια ατεκμηρίωτη κι αντιεπιστημονική επιλογή, αλλά γνήσιος φτηνός λαϊκισμός. Είναι ένα θέμα να συζητάμε αν τις χρειαζόμαστε τις μάσκες (ζήτημα επιστημονικό) και άλλο από πού θα τις βρουμε (ζήτημα πολιτικό). Μην τα μπλέκουμε γιατί κάνουμε κακό.

Από τη στιγμή -και στο βαθμό- που η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική, η μάσκα παύει να είναι απλό προϊόν. Απαιτείται ρύθμιση: διατίμηση, δωρεάν διανομή σε αδύναμους και ευπαθείς πολίτες, έλεγχος και απόλυτη διαφάνεια προμηθειών.

Η φημολογία για εκλεκτικές συγγένειες προμηθευτών-κυβέρνησης δημιουργεί υποψίες που πρέπει να διαλυθούν.
Κι οι σκιές με έναν τρόπο μόνο διαλύονται: με φως. Με διαύγεια και διαφάνεια. Όχι με οργισμένες αντιδράσεις και εξυπνάδες υπουργών στα social media.

Ο Αδωνις Γεωργιαδης δεν είναι απλώς αντιπρόεδρος της ΝΔ ούτε καν απλός υπουργός.
Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του κρατικού φορέα εποπτείας της αγοράς (Υπουργείο Ανάπτυξης). Η σημερινή ανάρτησή του προσβάλλει τη λειτουργία της αγοράς που υποτίθεται ότι προστατεύει. Με την επιλεκτική αναφορά σε έναν παραγωγό του ειδικού προϊόντος παρεμβαίνει σε μια μικρή «σχετική αγορά», με μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά, νοθεύοντας τον υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό. Μια ιδιότυπη «κρατική ενίσχυση» μέσω Twitter. Δεν είναι απλό θέμα ηθικής και μόνο τάξεως. Αλλά ζήτημα νομικής και οικονομικής απαξίας.

Οι πρώτοι που έπρεπε να φρίττουν με τη σημερινή του συμπεριφορά θα έπρεπε να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτοί δεν είναι που ορκίζονται στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς;

Αλλά πάλι, ίσως πρέπει όλοι να συστηθούμε ξανά από την αρχή…


Πηγή