Νοσοκομείο Παπανικολάου: “Μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να σκάσει”-Θα κινδυνεύσουν γιατροί και ασθενείς!

Πρωτοφανείς καταστάσεις εν καιρώ Κορονοϊου συμβαίνουν στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” στην Θεσσαλονίκη:Σε επίταξη διαφόρων ειδικοτήτων χωρίς σχέδιο σκέφτονται να προχωρήσουν στο “Παπανικολάου”

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως το εν λόγω νοσοκομείο δεν έχει χαρακτηριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για κρούσματα κορονοϊου στην χώρα μας. Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

1. ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,

2. ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

3. Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,

4. ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

5. Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,

6. Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,

7. ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

8. Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,

9. ΓΝ Λαμίας

10. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

11. Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

12. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,

13. ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Αυτό σημαίνει πως με καμία αιτιολογία είτε έξαρσης της πανδημίας είτε ελλείψεως προσωπικού δεν νοείται να υπάρξουν φαινόμενα επίταξης μονάδων και ειδικοτήτων που δεν είναι σχετικές μάλιστα με το γνωστικό αντικείμενο των πνευμονολογικών παθήσεων ώστε να μπορούν να περιθάλψουν ασθενείς με κορονοϊο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του “Kentroaristera” το προσωπικό των τμημάτων μετά βίας καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες του τμήματος του. Ενώ μάλιστα ως παράδειγμα ,το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, το οποίο αποτελεί και το επίσημο κέντρο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει προβεί σε ανάλογη ενέργεια επίταξης όλων των ειδικοτήτων του νοσοκομείου, παθολογικών ή και χειρουργικών καθώς δεν έχουν ανάλογη εκπαίδευση. Μάλιστα σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες συνίσταται ρητά η εμπλοκή όσο το δυνατόν μικρότερου αριθμού ιατρών στην περίθαλψη των ασθενών με COVID-19, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του.

“Το κερασάκι στην τούρτα” με οσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου με την διοίκησή του να συνεχίζει να εθελοτυφλεί για τους κινδύνους, αποτελεί όχι μόνο η επίταξη ειδικοτήτων άσχετων με το αντικείμενο, μα και των ειδικευόμενων γιατρών καθιστώντας ακόμα πιο επικίνδυνη για την δημόσια υγεία την κατάσταση. 

Σημαντικό να αναφερθεί για να καταλάβουμε όλοι για το πώς ” χειρίζεται” την κατάσταση η διοίκηση του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” , είναι πως οι εφημερίες συνεχίζονται κανονικά και πως όλα τα κατα τ’άλλα φυσιολογικα περιστατικά εξετάζονται και χειρουργούνται στο ίδιο νοσοκομείο απο ίδιους Ιατρούς που νωρίτερα ενδεχομένως να ήρθαν σε στενή επαφή με ύποπτο κρούσμα κορονοϊου. Κανένα ΦΕΚ δεν έχει εκδοθεί ωστε να επιταχθούν τόσο οι μονάδες όσο και οι άλλες ειδικότητες ιατρών και ειδικευόμενων και φυσικά, όπως καταλαβαίνει ο μέσος αναγνώστης, δεν υπάρχει και η υλικοτεχνική υποστήριξη του προσωπικού του νοσοκομείου αφού υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε μέσα προστασίας.

Σημειωτέον πως το Νοσοκομείο Παπανικολάου διαθέτει 2 Πνευμονολογικές και 2 Παθολογικές κλινικές με ικανό αριθμό γιατρών ωστε να διαχειριστούν την μέχρι τώρα κατάσταση!

Είναι σαφές ότι οι γιατροί κάθε ειδικότητας και οι νοσηλευτές, έχουν επωμιστεί τα βάρη μιας πανδημίας και έχουν αποδείξει σε όλους μας γιατί δίκαια προσφωνούνται “ήρωες”. Το ζήτημα είναι να υπάρξει και η ανάλογη υποστήριξη και να καταστεί σαφές σε όλους τις διοικήσεις Νοσοκομείων της χώρας, πως απαιτούνται υπεύθυνες επιλογές, για να μην κινδυνεύσουν ζωές ασθενών.

 

Ρεπορτάζ: Γαβρής Άγγελος

ΘΕΜΑ “THE SOCIALIST”


Πηγή