Να συσταθεί Ταμείο Θυμάτων Κορωνοϊού (ΤΑ.ΘΥ.ΚΟ.) για τους εργαζόμενους!

ταμείο

Το Ταμείο θα χορηγεί αποζημιώσεις στις οικογένειες των εργαζομένων που θα νοσήσουν ή/και θα αποβιώσουν, μετά την επαναλειτουργία επιχειρήσεων-υπηρεσιών, με ευθύνη της κυβέρνησης!

Αναμένονται αγωγές για αναγνώριση της νόσησης ή/και του θανάτου από τον κορωνοϊό ως εργατικού ατυχήματος

Ταμείο Θυμάτων Κορωνοϊού (ΤΑ.ΘΥ.ΚΟ.) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα επιβάλλεται άμεσα να ιδρύσει η Κυβέρνηση, αφού, με δική της απόφαση και διαρκούσης της πανδημίας, ανέλαβε σήμερα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού την ευθύνη της τμηματικής επανεκκίνησης της οικονομίας μετά, όπως υποστήριξε, από εισήγηση της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής.

Η σύσταση του ΤΑΘΥΚΟ, που θα χορηγεί τις σχετικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων που θα νοσήσουν ή/και θα χάσουν τη ζωή τους «κατά την εργασίαν και ένεκεν ταύτης», είναι άμεση αναγκαιότητα και υποχρέωση της Κυβέρνησης, αφού με δική της πρωτοβουλία και απόφαση γίνεται επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 οφείλουν να παρέχουν την εργασία τους στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή στις υπηρεσίες του Δημοσίου που θα τεθούν σε λειτουργία. Έτσι, υπακούοντας στην κυβερνητική απόφαση, θα εκτεθούν σε κίνδυνο νόσησης. Είναι πιθανόν ορισμένοι, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, να έρθουν σε επαφή με φορείς του ιού και να νοσήσουν ή ακόμη και να αποβιώσουν, κάτι που απευχόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, η νόσηση ή/και ο θάνατος από ασθένεια που προκλήθηκε από αιτία που σχετίζεται με την παροχή εργασίας («κατά την εργασία και ένεκεν ταύτης») θεωρείται από τη Θεωρία και Νομολογία του Εργατικού Δικαίου εργατικό ατύχημα.

Επειδή αναμένονται αγωγές αποζημιωτικού χαρακτήρα από συμπολίτες μας που νόσησαν και από οικογένειες νοσησάντων που απεβίωσαν, καθώς και από εργαζομένους που τυχόν νοσήσουν (εκ των οποίων κάποιοι, ενδεχομένως, δυστυχώς και να αποβιώσουν), επιβάλλεται η Κυβέρνηση να συστήσει ΑΜΕΣΑ το ΤΑΘΥΚΟ για τη στήριξη όλων των πληττομένων από τον φονικό ιό οικογενειών των εργαζομένων (ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων).

Αυτό είναι στοιχειώδης υποχρέωση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου που αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες των δικών του αποφάσεων.

 

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή


Πηγή