Γερμανία: «Λιτότητα» προς τα έξω – «Χουβαρντάδες» στο εσωτερικό

Δάνεια fast track έως και 800.000 ευρώ θα λάβουν όσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους το ζητήσουν – Δεν υπάρχει όριο στο συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας – Μέρκελ: Η ΕΕ αντιμέτωπη με «την μεγαλύτερη πρόκληση από την ίδρυσή της» – Νωρίς για χαλάρωση των μέτρων

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα «απεριόριστων» δανείων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, στο πλαίσιο του πρωτοφανούς πακέτου βοήθειας που υλοποιεί για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊου.

Το πρόγραμμα αντιγράφει το Ελβετικό μοντέλο για fast track παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί στο 100% δάνεια για επιχειρήσεις με 11 έως 250 εργαζόμενους, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ ΑλτμαϊερΔάνεια συνολικού ύψους έως και 800.000 ευρώ θα διατεθούν γρήγορα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καλύψουν το ενοίκιο και τα άλλα κόστη τους εξαιτίας των διαταραχής σε προσφορά και ζήτηση που έχει επιφέρει η πανδημία.

«Έχουμε ήδη μιλήσει για το περίφημο «μπαζούκα», δεν υπάρχει όριο σε αυτό – και φυσικά σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει όριο», δήλωσε ο Αλτμαϊερ. «Ελπίζουμε ότι το όριο θα υπαγορευτεί από την πορεία της πανδημίας».

Το νέο πρόγραμμα εγγύησης δανείων προστίθεται σε ένα μπαράζ μέτρων για να αντιμετωπιστεί αυτό που η Μέρκελ χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση της Γερμανίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί φέτος περισσότερο ακόμη και από το 5% που είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2008 και το 2009.

Οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζουν την μεσαία τάξη της Γερμανίας, θεωρούνται κρίσιμες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό της εθνικής απασχόλησης.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου γερμανικού σχεδίου να βοηθήσει τις εταιρείες να εξασφαλίσουν ρευστότητα εν μέσω του lockdown που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει μόνο το 80% έως 90% του πιστωτικού κινδύνου και οι τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να προσφέρουν δάνεια σε ορισμένες επιχειρήσεις, καθώς η οικονομία υποχωρεί.

Τα δάνεια θα έχουν αρχικά ένα επιτόκιο 3%, αλλά οι εταιρείες μπορούν να τα ανταλλάξουν με καλύτερους όρους εάν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο Σολτς επανέλαβε ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα στήριξης την αναζωογονήση της ανάπτυξης μόλις η υγειονομική κρίση υποχωρήσει. «Το σημερινό μέτρο είναι μια πρόσθετη, σημαντική συμβολή στη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο ίδιος.


Πηγή