Γ.Καμίνης: “Ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης για τις ευάλωτες ομάδες, όπως είχε ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής, επιβάλλει το σημερινό μπαράζ κρουσμάτων στο Κρανίδι”

Από τις 10 Απριλίου, με κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, η κοινοβουλευτική μας ομάδα είχε διατυπώσει την έντονη ανησυχία της για τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση στις 28 δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα.

Η σημερινή εξέλιξη στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε τότε εκφράσει.

Είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση το ακριβές πρωτόκολλο του σχεδίου ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας.

Είχαμε προτείνει τη σύσταση σταθερών υγειονομικών μονάδων σε όλες τις δομές, τη διενέργεια καθημερινών δειγματοληπτικών ελέγχων, την παροχή προστατευτικού υλικού, την επαρκή ενημέρωση των διαβιούντων στις δομές και τη δημιουργία μονάδων απομόνωσης, έστω προσωρινών.

Είχαμε εστιάσει στη προστασία ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Μια έγκυος γυναίκα ήταν τελικά το πρώτο κρούσμα.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, έστω και καθυστερημένα.

Γ. Καμίνης: Να προστατεύσει η κυβέρνηση τις θυσίες όλων μας

Ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη της ερώτησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Σε πλείστες περιπτώσεις (Δομή Ριτσώνας, Οικισμός Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, Φυλακές), η κυβέρνηση έχει δείξει να λειτουργεί εκ των υστέρων και όχι προληπτικά. Τη στιγμή που διανοίγεται η προοπτική της σταδιακής άρσης των μέτρων απαγόρευσης, επιβάλλεται η έγκαιρη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και προστασίας για ευάλωτες ομάδες. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις πρωτοφανείς θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, περιορίζοντας αποτελεσματικά τις πιθανές εστίες επανεμφάνισης της πανδημίας.”


Πηγή