Φώφη Γεννηματά: Καταθέτουμε τώρα ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020, προχωράμε σε διάλογο για το σχέδιο «Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά»

Σημεία Εισαγωγικής Τοποθέτησης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου

Υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ενεργή παρουσία μέσα στην κρίση.

Ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Θέση μας πάντα να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και τους πολίτες.

Η «υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευση» όμως δεν σημαίνει ούτε σιωπή, ούτε ανοχή σε αστοχίες, αδικίες και απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις, μένοντας σε «Ανοιχτή γραμμή» με τους ανθρώπους της παραγωγής, με τους φορείς των εργαζομένων, με απλούς πολίτες που μαζικά -και το επισημαίνω αυτό- απευθύνθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής για τα προβλήματά τους.

Καταφέραμε να αναδείξουμε τα κυριότερα από αυτά, να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, να πιέσουμε για την υιοθέτησή τους.

Επισημαίνουμε προβλήματα, αστοχίες, και παρεμβαίνουμε άμεσα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Παρά τις διορθωτικές κινήσεις και την πίεσή μας, υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων από την Κυβέρνηση που οδηγούν σε απόγνωση νοικοκυριά και κλάδους της οικονομίας.

Χωρίς «εκπτώσεις» στην λειτουργία της Δημοκρατίας, των θεσμών, στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών
Οι δικαιολογημένοι περιορισμοί που επέβαλε η κρίση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογούν «εκπτώσεις» στην λειτουργία των θεσμών, στα θεμελιώδη δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου. Σε αυτό επιμείναμε και επιμένουμε ιδιαίτερα.

Δυστυχώς, όλον αυτό τον καιρό επιδεινώθηκε η μονομερής ενημέρωση. Οι προτάσεις μας δεν προβάλλονται όπως πρέπει. Πολλές φορές αποσιωπώνται ή διαστρεβλώνονται.

Να αναφέρω χαρακτηριστικά την πρότασή μας για το «Δίκτυο Πρώτης Γραμμής». Την πρωτοβουλία της Κ.Ο. -που αποδέχθηκε η Βουλή- για την απόκτηση πρόσθετων κρεβατιών ΜΕΘ με οικονομική συμβολή όλων των Βουλευτών.

Τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθησίας από κλιμάκιά μας με επικεφαλής τον Γραμματέα του Κινήματος.

Την πλήρη απουσία εκπροσώπων μας από τις πολιτικές εκπομπές.

Η αντικειμενική παρουσίαση των θέσεων ΟΛΩΝ των κομμάτων, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά επιβεβλημένη από το Σύνταγμα, άρθρο 15, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ.

ΑΛΛΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Αυτό δεν θα το ανεχθούμε. Ό,τι πρωτοβουλίες χρειασθούν θα τις αναλάβουμε.

Προετοιμάζουμε άμεσα ένα Ενδιάμεσο Πρόγραμμα για το 2020
Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη «ενδιάμεση» φάση.

Οι προβλέψεις για το 2020, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Θα υπάρξουν προβλήματα. Και χρειάζεται ένα επεξεργασμένο «ενδιάμεσο» πρόγραμμα, για να τα αντιμετωπίσουμε.

Είναι σαφές ότι για αυτές τις παρεμβάσεις θα αξιοποιηθούν όλα τα «όπλα» που θα δώσουν-όπως ελπίζουμε και διεκδικούμε – οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορούν να διατεθούν και χρήματα από το «απόθεμα-μαξιλάρι», τουλάχιστον εκείνα για τα οποία δεν χρειάζεται η έγκριση του ESM. Μια ζωντανή οικονομία, ούτως ή άλλως θα δώσει στη χώρα την δυνατότητα για ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ότι το 2021 ως εκ θαύματος «όλα θα είναι καλά».

Το Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζει ήδη εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Να δουλέψουμε εντατικά με την συμβολή των βουλευτών, των Τομέων, ειδικών επιστημόνων, ανθρώπων από τους φορείς.

Επικεντρώνουμε:

Στην στήριξη του ΕΣΥ, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές, με αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα με κέντρα χρόνιων παθήσεων, με αξιοκρατία στην διοίκηση του.
Στην προστασία των θέσεων εργασίας, με ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης της Απασχόλησης. ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι πρέπει να χορηγηθεί εκ νέου το επίδομα των 800 ευρώ, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν στις αρχές Μαΐου.
Στην πλήρη κάλυψη των Ανέργων, για όλο το 2020 και των ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους.
Στην λήψη μέτρων για τον Τουρισμό, με κίνητρα για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, προστασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών κυρίως επιχειρήσεων.
Στην εξειδίκευση και διεκδίκηση των προτάσεών μας για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τις μεταφορές, την ενέργεια.
Στην ανάπτυξη του «Ψηφιακού Κράτους» τόσο στα θέματα Παιδείας, όσο και στην Δημόσια Διοίκηση με αιχμή την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στον ρόλο των Τραπεζών για την εξυγίανση της Οικονομίας. Οι Τράπεζες έχουν πολλές φορές στηριχθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού. Τώρα θα πρέπει να στηρίξουν ενεργά τις επιχειρήσεις με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα και όχι το κέρδος. Ώστε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ζωντανές. Επίσης να σταματήσουν την αφαίμαξη των πολιτών με τις απαράδεκτες χρεώσεις. Με την ευκαιρία να επισημάνω ότι με βάση την πρόβλεψη δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση μας για μια ενιαία Bad Bank είναι όσο ποτέ επίκαιρη.
Διάλογος και κοινωνική συμφωνία για το σχέδιο «Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά»
Η πανδημία είναι ίσως η μεγάλη ευκαιρία για Αλλαγή πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε αυτήν την μάχη το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στην πρώτη γραμμή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Θα διατυπώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά».

Με επιδίωξη ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας σε αυτό.

Ένα τολμηρό πρόγραμμα ΑΛΛΑΓΗΣ.

Ένα σχέδιο που θα συζητήσουμε με τις οργανώσεις μας, αλλά και ανοιχτά με την ελληνική κοινωνία και τους φορείς της. Και αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την Συνδιάσκεψή μας, που παίρνει πια άλλο χαρακτήρα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα στείλω σχετική επιστολή σε όλα τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, στους κοινωνικούς εταίρους, στους κοινωνικούς, παραγωγικούς, επιστημονικούς φορείς και στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους.

Η κρίση απομυθοποίησε την αγορά και τα προβλήματα που δημιούργησε απαιτούν νέες λύσεις και προσεγγίσεις.

Προβλήματα στις οικονομίες και στις οικονομικές δραστηριότητες, στη λειτουργία των παγκόσμιων αγορών, στις μετακινήσεις, στο κοινωνικό κράτος, στο προσφυγικό, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναδείχθηκε ο ρόλος του κράτους για την υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις, την παροχή καθολικών κοινωνικών αγαθών, την απασχόληση, την προστασία των νοικοκυριών και ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στα ερωτήματα:

Εθνικισμός και απομόνωση ή Ευρωπαϊκή ομοσπονδία;

Πρόοδος ή συντήρηση;

Ανθρωπιά ή ανισότητες;

Κοινωνικό κράτος ή βαρβαρότητα;

για μας δεν υπάρχει κανένα δίλημμα.

Ο δρόμος που δείχνουμε είναι καθαρός, χωρίς λαϊκισμούς, με ευθύνη και σχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης να πρωτοστατήσει στη μάχη στην Ε.Ε και όχι να κρύβεται πίσω από τον Μακρόν, τον Κόντε και τον Σάντσεθ
Είναι κρίσιμο αυτές τις ώρες να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομία, όρθιο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Χρειάζεται τόλμη και γενναία και αντισυμβατικά μέτρα, για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στις οικονομίες και στις κοινωνίες.

Αλλιώς διακυβεύεται το μέλλον της Ένωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί αποφασιστικά στη γραμμή των χωρών του Νότου.

Να επιμείνει για νέο χρήμα, με καινοτόμα εργαλεία, στην κατεύθυνση του σχεδίου Μάρσαλ, που δεν επιβαρύνει το χρέος των χωρών, δεν θα συνοδεύεται από μνημονιακές υποχρεώσεις.

Θα παρουσιάσω αύριο στην τηλεδιάσκεψη της προ – συνόδου των ηγετών του PES, τις αναλυτικές προτάσεις μας για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα θέματα Απασχόλησης, το Τραπεζικό Σύστημα.

Και βέβαια την ανάγκη να μην ισχύσει το ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, να μην ισχύσουν οι απαράδεκτοι στόχοι για τα υπερπλεονάσματα για 3 χρόνια, όχι μόνο για το 2020.

Επισημαίνω όμως κάτι αναγκαίο. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να πρωτοστατήσει, να δώσει μάχη και όχι απλά να κρύβεται πίσω από τον Μακρόν, τον Κόντε και τον Σάντσεθ. Εμείς στο μέτρο της δικής μας ευθύνης δεν υποστέλλουμε αυτή την σημαία, παραμένουμε μαχητικά παρόντες στο πλαίσιο του PES.


Πηγή