Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: “Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για τα υψηλά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για την ελιά Καλαμών που καλούνται να καταβληθούν μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Ερώτηση
Προς:
1)τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
2) τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Στα ύψη τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για την ελιά Καλαμών που καλούνται να καταβληθούν μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ»

Κύριοι Υπουργοί,

Η φετινή χρονιά κατέγραψε ρεκόρ μειωμένης τιμής για το ελαιόλαδο, με το κόστος παραγωγής παράλληλα να παραμένει στα ύψη.

Οι αγρότες που αυτές τις μέρες υποβάλλουν αιτήσεις ΟΣΔΕ, παρέχουν, μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ, εξουσιοδότηση στον ΕΛΓΑ για παρακράτηση εισφορών από τις επιδοτήσεις με πάγια εντολή.

Στο πλαίσιο αυτό, διεπίστωσαν ότι για την ελιά καλούνται να καταβάλλουν για την νέα χρονιά υψηλότερα ασφάλιστρα προς τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί με ελαιοποιήσιμη ελιά καλούνται να πληρώσουν αντί των 3,36 ευρώ ανά στρέμμα μέχρι πέρσι κατώτατη εισφορά, 4,27 ευρώ ανά στρέμμα φέτος.

Τεράστιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα ασφάλιστρα για τις ελιές Καλαμών, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει καμιά αύξηση.

Δεδομένου ότι, η φετινή χρονιά απετέλεσε μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελιά Καλαμών και εν γένει για το ελαιόλαδο με τιμές πώλησης δραματικά χαμηλές και τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Δεδομένου ότι, σχεδόν το 50% του προϊόντος παραμένει στις αποθήκες των παραγωγών λόγω μειωμένης ζήτησης και περαιτέρω πρόσφατης αδυναμίας πώλησης λόγω της παύσης του εμπορίου, που επέβαλε η λήψη περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Δεδομένου ότι, σε ένα ήδη πληγέν και αδιάθετο προϊόν δε μπορεί να επιβάλλεται η καταβολή αυξημένης εισφοράς στον ΕΛΓΑ σε σχέση με την περσινή χρονιά, επιδεινώνοντας έτσι την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των παραγωγών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,
Προτίθεσθε να προβείτε στην αποκατάσταση της ανωτέρω αδικίας εις βάρος του προϊόντος της ελιάς Καλαμών, αποτρέποντας μια νέα ζημία στο εισόδημα των παραγωγών;
Προτίθεσθε, περαιτέρω να διατηρήσετε το ύψος της εισφοράς για το εν λόγω προϊόν στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Απόστολος Πάνας
Γιώργος Μουλκιώτης


Πηγή