Tροπολογία-Απαλλαγή προστίμων 800.000 ευρώ για νυν και πρώην υπουργούς και δημάρχους

Aμαρτίες προ δεκαετίας έρχεται να «σβήσει», βουλευτική τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη 5/3 στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για πρόστιμα συνολικού ύψους 800.000 ευρώ που είχαν υποβληθεί σε 87 υποψηφίους των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών του 2010 επειδή οι παραπτωματίες δεν είχαν καταφέρει να τηρήσουν τον νόμο για την δήλωση των προεκλογικών τους δαπανών.

Ανάμεσα στους τότε «αμαρτωλούς», ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που είχαν τότε διεκδικήσει ο μεν την Περιφέρεια Αττικής με την στήριξη του ΛΑΟΣ, ο δε τον Δήμο Βύρωνα. Επίσης, δεκάδες νυν και πρώην δήμαρχοι, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι από όλο το πολιτικό φάσμα.

Για το θέμα των προστίμων αυτών προκάλεσε συζήτηση την περασμένη Παρασκευή ο νυν Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (ΒΒΒ) Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υποβάλλοντας σχετικό ερώτημα σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Ο κ. Κωνσταντέλλος στον οποίον είχε επίσης επιβληθεί πρόστιμο τότε, ρώτησε τι θα γίνει με εκείνη την «στραβοτιμονιά» τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και τον Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, καθώς ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αποχωρήσει.

Ο κ. Κωνσταντέλλος απέδωσε την επιβολή των προστίμων στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών που «δεν λειτούργησε τότε», όπως είπε, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι υποψήφιοι να μην καταφέρουν να αναρτήσουν εκεί τις προεκλογικές τους δαπάνες και τα έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί από αυτούς να απειλούνται από την Εφορία με κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιακών στοιχείων. Στο τέλος, ο κ. Κωνσταντέλλος ρώτησε αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται να κατατεθεί βουλευτική τροπολογία για τα πρόστιμα αυτά και ελαβε την απάντηση από τον κ. Σταυριανουδάκη ότι «αυτό θα γίνει».

Σημειώνεται ότι το 2010 ήταν η πρώτη φορά εφαρμογής του νόμου 3870/2010 ο οποίος προέβλεπε τις διαδικασίες για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών και τον ανέθετε σε ειδική τριμελή επιτροπή. Η επιτροπή διαπίστωσε μεταξύ άλλων λανθασμένες ή ελλιπείς δηλώσεις στα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών. Πολλοί από τους υποψηφίους διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι μόνον η συγκεκριμένη επιτροπή στην Περιφέρεια Αττικής λειτούργησε με τόσην αυστηρότητα, κάτι που δεν συνέβη στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Η μεγαλύτερη ποινή που εκτός από πρόστιμο 50.000 ευρώ περιελάμβανε και έκπτωση από το αξίωμά του περιφερειακού συμβούλου, επεβλήθη στον Γιάννη Δημαρά που είχε διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής με το «Αρμα Πολιτών».

Στον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος όταν βγήκαν οι αποφάσεις ήταν ήδη Υπουργός Υγείας, είχε καταλογιστει ποσό 12.903 ευρώ ενώ τα μεγαλύτερα σε αξία πρόστιμα είχαν επιβληθεί στον υποψήφιο δήμαρχο ΒΒΒ Αγγελο Αποστολάτο (63.808 ευρώ), τον τότε δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά (63.423 ευρώ), τον πρώην δήμαρχο Ζωγράφου Γιάννη Καζάκο (50.000 ευρώ), τον υποψήφιο δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Κωνσταντίνο Κουβόπουλο (40.807 ευρώ), τον πρώην δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας Σταύρο Κόντο (26.468 ευρώ), τον νυν δήμαρχο ΒΒΒ Γρηγόρη Κωνσταντέλο (24.946 ευρώ) και τον νυν δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά (21.735 ευρώ). Πρόστιμο 24.550 ευρώ είχε επιβληθεί και στον πρώην δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλο ο οποίος όταν βγήκαν οι αποφάσεις ήταν επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δηλαδή της υπηρεσίας που ήταν αρμόδια και για την είσπραξή τους!