Τομέας Περιβάλλοντος ΚΙΝΑΛ: “Αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για το περιβάλλον”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ξεχασμένη από την Κυβέρνηση της ΝΔ, πέρασε άλλη μία συμβολική παγκόσμια ημέρα που αφορούσε την προστασία της άγριας ζωής. Κόπτεται υποτίθεται η Κυβέρνηση για το Περιβάλλον, αλλά αυτό αφορά μόνο τα δημοφιλή ζητήματα, δηλαδή την «επικοινωνία» και την οικονομική εκμετάλλευση.

Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν χάνει ευκαιρία να εργαλειοποιεί πολιτικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα οφέλη.

Η πραγματικότητα όμως στη χώρα μας είναι απογοητευτική. Σπάνια είδη άγριας ζωής, πανίδας και χλωρίδας είναι αφημένα στην τύχη τους και ξεχασμένα άγρια ζώα πορεύονται το δικό τους αβέβαιο δρόμο επιβίωσης, συχνά θύματα παράνομου εμπορίου για διάφορους λόγους.

Και όμως. Η Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του 1970, έχει υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως «CITES», η οποία έχει σκοπό να εξασφαλίσει ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.

Τι μπορούν ωστόσο να γνωρίζουν αυτοί που βλέπουν το περιβάλλον αποκλειστικά σαν όργανο οικονομικής ανάπτυξης για το σπανιότατο λύγκα, το μοναχικό «καπλάνι», όπως το γνώριζαν οι παλαιότεροι που βαίνει το «λυκόφως» της εξαφάνισης; Και περαιτέρω, ασχολείται κανείς πραγματικά με το τσακάλι που οι βιότοποί του περιορίζονται ασφυκτικά, την αρκούδα, τον αγριόγατο, τον λύκο και δεκάδες άλλα είδη; Και ας μη μιλήσουμε για την πλούσια άγρια χλωρίδα που ακόμα και στην Αττική θα έπρεπε να χαίρει ιδιαίτερης μέριμνας και ανάδειξης.

Ασφαλώς, νομικά πλαίσια προστασίας υπάρχουν. Σε μία χώρα ωστόσο που δεν εφαρμόζονται ούτε οι νόμοι για την προστασία της ανθρώπινη ζωής, θα υπάρξει μέριμνα για την άγρια ζωή;

Το Κίνημα Αλλαγής, στα πλαίσια της νέας πολιτικής που αναπτύσσει, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν την προστασία όλων των οικοσυστημάτων, της πανίδας και της χλωρίδας.

Είναι πλέον αυτονόητο, ότι μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την επικαιροποίηση της νομοθεσίας και κυρίως τη συνεπή εφαρμογή της, θα πρέπει η χώρα να περάσει σε μία νέα διάσταση για την Προστασία του Περιβάλλοντος, με στόχο την πραγματική Αλλαγή της ζωής μας.