Σχέδιο “lockdown” απο την κυβέρνηση: Τι σημαίνει η απαγόρευση κυκλοφορίας και πως θα εφαρμοστεί;

 

Όταν κάποιος επιθυμεί να βγει έξω, θα πρέπει να συμπληρώσει μία «άδεια εξόδου» την οποία μπορεί να την εκτυπώσει από το Διαδίκτυο.

Σε αυτή πρέπει να αναγράφεται το όνομα και η ημερομηνία γέννησης του πολίτη, ο τόπος διαμονής καθώς και ο λόγος μετακίνησής του.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των γαλλικών Αρχών, οι πολίτες μπορούν να βγουν εκτός της οικίας τους αν πρέπει να προσέλθουν στην εργασία τους, για να ανεφοδιαστούν είδη πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ και φαρμακείο), αν αισθανθούν αδιαθεσία και πρέπει να επισκεφθούν κάποιο γιατρό, αν θέλουν να περπατήσουν ή να βγάλουν το κατοικίδιό τους βόλτα και, τέλος, αν πρέπει να επισκεφθούν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα είναι απόλυτη. Θα εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται συγκεκριμένες μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Ήδη περιορισμός έχει επιβληθεί με το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας και σε πτήσεις εξωτερικού από και προς την Ελλάδα, επίσης πρόκειται για ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.

Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με πλοία, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο – και το έθιξε επίσης ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα – να μετακινούνται πολίτες από τα αστικά κέντρα στα νησιά. Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε προς τούτο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι είναι επίσης πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλοία, εάν αυτό χρειαστεί.

THE SOCIALIST NEWSROOM με πληροφορίες απο Newsit, CNNgr και διεθνή Τύπο