Nίκος Ανδρουλάκης: “Θύματα του Ερντογάν οι πρόσφυγες”

Την εκμετάλλευση της τραγωδίας της Συρίας και του πόνου προσφύγων και μεταναστών ως μέσου διαπραγμάτευσης από τον Ερντογάν, κατήγγειλε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε στην Ολομέλεια ότι για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε αυτή την πίεση, είναι απαραίτητη η βοήθεια της Frontex και της ειδικής ομάδας ταχείας επέμβασης RABIT, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά.

Υπενθύμισε επίσης στους ευρωβουλευτές, ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες πάνω από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αφού τα νησιά σφραγίστηκαν με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Επισήμανε επίσης ότι η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ με ένα δίκαιο τρόπο θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, καλώντας τους ευρωπαίους εταίρους μας, να αποδείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους όχι μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και με ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά και όποιος δεν συμμετέχει να υφίσταται κυρώσεις.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη:

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την τραγωδία της Συρίας και τον πόνο χιλιάδων μεταναστών ως πεδίο διαπραγμάτευσης.

Η γκεμπελική πρακτική ανακοίνωσεων του υπουργού Εσωτερικών Σοϋλού, ψευδών στοιχείων και γεγονότων δείχνει ότι το πολιτικό αδιέξοδο τους οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της και προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, διατηρώντας ακέραια τη ζώνη Σέγκεν και οφείλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερη βοήθεια από την Frontex και την πλήρη ανάπτυξη των δυνάμεων RABIT.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν υπάρχει μόνο στον Έβρο. Φαίνεται να ξεχνάτε πολλοί εδώ μέσα ιδιαίτερα κάποιοι από τα δεξιά έδρανα, ότι υπάρχουν 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά σφραγίστηκαν με αποτέλεσμα να μένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Αποδείξτε λοιπόν την αλληλεγγύη σας, όχι μόνο στο πώς η Ελλάδα θα περιφρουρήσει τα σύνορά της, αλλά και το πώς θα υπάρξει πλέον πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να φύγουν πρόσφυγες από την Ελλάδα προς στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και πώς επιτέλους θα αναθεωρήσουμε με ένα δίκαιο τρόπο το Δουβλίνο ΙΙΙ ώστε να μη σηκώνουν το βάρος μόνο οι πρώτες χώρες εισόδου.»

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/4yFIkpeIIoo