Νάντια Γιαννακοπούλου: “Μένουμε σπίτι και βοηθάμε όσους βιώνουν ενδοοικογενειακή βία”

Δήλωση Βουλευτού Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου, β Αντιπροέδρου της Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα δικαιώματα του ανθρώπου

Την ώρα που δίνουμε το δύσκολο αγώνα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία, υπό τις αναγκαίες κι άκρως απαραίτητες συνθήκες περιορισμού και απομόνωσης με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, ας μην ξεχνάμε, ότι οι συνθήκες ασφάλειας δεν είναι δεδομένες για όλες τις γυναίκες που μένουν σπίτι.

Δυστυχώς, η συχνότητα και η επικινδυνότητα του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας με βάση ερευνητικά δεδομένα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αφορά σε ένα σημαντικό αριθμό οικογενειών. Η βία κατά των γυναικών, δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή, τάξη, ηλικία ή κατάσταση. Και σίγουρα δεν γνωρίζει ούτε πανδημία. Μπορεί να συμβεί σε κάθε οικογένεια. Μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ωστόσο, ειδικά αυτή τη στιγμή που ο περιορισμός έχει τεθεί ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της επιδείνωσης εξάπλωσης αυτού του ιού, εργαλειοποιείται στα χέρια των δραστών. Μιλάμε για μια καθημερινή κόλαση για πολλές γυναίκες, για πολλά παιδιά.

Είναι χρέος μας αυτή ειδικά την στιγμή, ως ελάχιστο μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης να ενημερώσουμε όλη την επικράτεια, ώστε να προλάβουμε την επιδείνωση του φαινομένου με πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες και οικογενειακές τραγωδίες, πολύ συχνά με μάρτυρες τα ίδια τα παιδιά. Είναι στο χέρι όλων μας να μην επιτρέψουμε μια επιδείνωση αυτού του φαινομένου!

Στο Κίνημα Αλλαγής σπάμε τη σιωπή και επιδιώκουμε την πρόληψη και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, όχι μόνο ανάμεσα στα ζευγάρια, αλλά και μεταξύ αδελφών, ή γονέων – παιδιών, λόγω της υποχρεωτικής συγκατοίκησης, της οικονομικής ένδειας και της ψυχολογικής φόρτισης.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει η δωρεάν στήριξη από την Γραμμή Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο 15900, τα συμβουλευτικά κέντρα και μεμονωμένοι ειδικοί, δικηγόροι και ψυχολόγοι. Σε λειτουργία 24ώρες το 24ωρο, όλες τις ημέρες!

Το ότι είμαστε σε απομόνωση δεν σημαίνει ότι είμαστε ο καθένας μόνος του. Όχι, δεν είναι τα «οικογενειακά» τους για να κάνουμε τα στραβά μάτια. Μιλάμε για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγκλημα εν εξελίξει. Άρα έχουμε ηθική υποχρέωση να καλέσουμε άμεσα την αστυνομία και να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Η εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων είναι προϋπόθεση για μια προοδευτική και δίκαιη κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του ‘80 προώθησε πρωτοποριακά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση θεσπίζοντας ένα καινοτόμο πλαίσιο για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.

Η πανδημία του κορονοϊού θα περάσει, όμως τα σημάδια της βίας μιας αβοήθητης γυναίκας δεν θα εξαφανιστούν.

#ΜένουμεΣπίτι, αλλά δεν σιωπούμε.

#ΜένουμεΣπίτι και βοηθάμε όσους βιώνουν ενδοοικογενειακή βία.

Οφείλουμε να το κάνουμε για να σώσουμε ζωές. Ζωές που είναι σε κίνδυνο από άλλες επικίνδυνες αρρώστιες.


Πηγή