Να απαγορευτεί άμεσα η λειτουργία Πολυκαταστημάτων Προϊόντων Ομορφιάς και Μεγάλων Εμπορικών Καταστημάτων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

1. Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης πανελλαδικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Η ΕΝΩΣΗ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται στην παρούσα.
2. Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών», όπως νόμιμα εκπροσωπείται στην παρούσα.

ΠΡΟΣ
1. Υπουργό Υγείας
2. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
3. ΕΟΔΥ

Θέμα: «Να απαγορευτεί άμεσα η λειτουργία Πολυκαταστημάτων Προϊόντων Ομορφιάς και Μεγάλων Εμπορικών Καταστημάτων»

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, απαγορεύτηκε η λειτουργία για εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop) και εκπτωτικά χωριά. Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι δεν συγκίνησε μεγαλοϊδιοκτήτες πολυκαταστημάτων προϊόντων ομορφιάς και εμπορικών καταστημάτων λιανεμπορίου πολλών τετραγωνικών, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι κενό στην ως άνω διάταξη, εξακολουθούν και στοιβάζουν πελάτες και εργαζόμενους κατά εκατοντάδες στα καταστήματά τους.

Χθες, πολυκαταστήματα και μεγάλα εμπορικά όπως τα Sephora, τα Jumbo, Praktiker, Ikea, κ.λ.π, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, ήταν κανονικά ανοιχτά, με τους καταναλωτές να συναθροίζονται, να προμηθεύονται προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Μάλλον, οι λιανοπωλητές αυτών των καταστημάτων έχουν βρει το…«αντίδοτο» κατά του κορονοϊού….και δεν ανησυχούν για τη μετάδοσή του σε εργαζόμενους και καταναλωτές. Πληροφορούμαστε δε ότι από αύριο Δευτέρα, επιχειρήσεις όπως π.χ. τα Hondos Center που το περασμένο Σάββατο είχαν κλείσει, θα ανοίξουν εκ νέου τα καταστήματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τάχα τον αθέμιτο ανταγωνισμό, άλλων καταστημάτων που λειτούργησαν κανονικά.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εμποροϋπάλληλοι, οι σύμβουλοι αισθητικής και οι καταναλωτές στα ως άνω καταστήματα και ειδικά στα καταστήματα καλλυντικών, βγάζουν κραυγή αγωνίας για την υγεία τους.

Μας προκαλεί έκπληξη ότι εταιρείες προϊόντων ομορφιάς, οι οποίες λογίζονται στην κατηγορία των πολυκαταστημάτων -καθώς λειτουργούν ως ένα είδος shops in a shop- εξακολουθούν και λειτουργούν παρά την απαγόρευση και παρά το γεγονός ότι οι προμηθευτές τους έχουν αποσύρει ήδη τους συμβούλους αισθητικής, επιδεικνύοντας μια τόσο ανεύθυνη συμπεριφορά. Μας προκαλεί απορία ότι εταιρείες παιχνιδιών, επίπελων, ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών ή και ειδών υγιεινής, με τεράστια καταστήματα υψηλής επισκεψιμότητας, που δεν πωλούν προϊόντα εξυπηρέτησης της δημόσιας ανάγκης ή που τεχνικά έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μέσα από τα e-shops το καταναλωτικό κοινό, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα βάζοντας το κέρδος επάνω από την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών. Τη στιγμή μάλιστα που σας γράφουμε αυτά, καμία από τις γνωστές εταιρείες δεν φαίνεται να έχει δημοσιεύσει μηνύματα στους ιστοτόπους τους ή στις σελίδες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για να ενημερώσει πελάτες και εργαζόμενους, για τα προληπτικά μέτρα που ενδεχομένως παίρνουν για να αντιμετωπίσουν την ανησυχία τους εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων Κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ως Σωματεία απευθυνθήκαμε ακόμα και σε δερματολόγους και ειδικούς, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα καταστήματα προϊόντων ομορφιάς και μακιγιάζ στις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω άμεσης έκθεσης σε αερομεταφερόμενα σταγονίδια. Είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να ζήσει για μικρό χρονικό διάστημα σε υγρό περιβάλλον, όπως ένα κραγιόν ή ένα υγρό μακιγιάζ και εάν οι πελάτες έρθουν σε άμεση επαφή με ένα πρόσφατα μολυσμένο προϊόν, πιθανόν να βρεθούν σε κίνδυνο. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι.

Η πολιτεία οφείλει να επιβάλει απαγόρευση λειτουγίας σε όλα τα μεγάλα καταστήματα, εκτός φαρμακείων και Super Market. “Ala carte” μέτρα όχι μόνο δεν συμβάλλουν στον περιορισμό της διάδοσης του ιού αλλά παρατείνουν συμπεριφορές ασυνείδητης επιχειρηματικότητας. Η επέκταση των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, απαιτείται να πραγματοποιηθεί σε όλα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα παιχνιδιών, ειδών υγιεινής, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων, κ..λ.π και στα πολυκαταστήματα προϊόντων ομορφιάς προκειμένου να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Αυτό πρέπει να γίνει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης. Δεύτερον, γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευτούμε δεν τηρούνται.