Kορονο-ομόλογα: Ακόμα μια φορά που η Γερμανία ανοίγει τους ‘ασκούς του Αιόλου” για την Ευρώπη;

Στην ιστορία μαθαίνουμε κάτι βασικό. Την κυκλική της σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι πολλές φορές που η “δαιμονοποίηση” των άλλων συνιστά φυγοπονία για αυτούς που θα την επικαλεστούν ως μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων-Βλέπε Γερμανικές Αποζημιώσεις α λα ΣΥΡΙΖΑ- ή και ακραίο λαϊκισμό. Αυτή την φορά μιλώντας με δημοσιογραφικούς όρους και χωρίς να μιλάμε για το “τι θα γινόταν αν” μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά πως σε οικονομικό επίπεδο πάντα, η Γερμανία είναι ο “κρυφός” ηγεμόνας της Ε.Ε που αποφασίζει τι μέλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά την διπλωματία της Ε.Ε και την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Ένα δίκαιο αίτημα των “9 ηγετών” μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι η δημιουργία κοινού Ευρωομολόγου -κάτι το οποίο προσωπικά είχε πάρει πάνω του ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009-2011- με σκοπό να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη της Ε.Ε και δημιουργία κοινού οικονομικού μετώπου απέναντι στην επικείμενη οικονομική καταστροφή. 

Η Θέση της Γερμανίας για το “Κορωνο-ομόλογο”:

Το Βερολίνο παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Για την Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι».

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το Βερολίνο προκρίνει την βοήθεια από τον ΕΜΣ. «Ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι στην προηγούμενη κρίση, διότι υπάρχει ο ισχυρός ΕΜΣ. Και εάν είναι απαραίτητο, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο ΕΜΣ έχει και στα υπάρχοντα εργαλεία τους πόρους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για να δράσει», τόνισε.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση – φάντασμα» την σχετική με «κορονο-ομόλογα», η οποία άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ δήλωσε ότι ο ΕΜΣ είναι «ένα αποτελεσματικό, λειτουργικό και δοκιμασμένο όργανο», το οποίο μπορεί να αποδώσει δυναμικά και γρήγορα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα το εργαλείο της προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με άλλα εργαλεία. «Έχουμε ήδη λάβει αρκετά μέτρα και βρισκόμαστε τώρα σε συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει στην συνέχεια με αυτό το τεράστιο πακέτο το οποίο ήδη τροφοδοτείται, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Κόλμπεργκ.

Η “Κυκλική σχέση” Γερμανίας -Ευρώπης τα τελευταία 100 χρόνια:

Έτσι ξεκίνησα αυτό το άρθρο, γιατί θα εξηγήσω αμέσως. Η Γερμανία πάντοτε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θεωρούσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά της να είναι “Το αφεντικό” της Ευρώπης. Το είδαμε στους τελευταίους 2 παγκόσμιους πολέμους. Το είδαμε την περίοδο επιβολής λιτότητας σε όλη την Ε.Ε την περίοδο της κρίσης. Το βλέπουμε τώρα που η Ε.Ε αναζητά την εφαρμογή των συνταγματικών εδαφίων σύστασής της που μιλάνε για “αλληλεγγύη” για “Ενωμένη Ευρώπη” και για “Κοινό νόμισμα”. Αν συνεχίσει έτσι, η Γερμανία θα πετύχει αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ως πιθανό σενάριο πριν απο 10 χρόνια. Την διάσπαση της Ε.Ε μέχρι την τελική δημιουργία Βορρά και Νότου και τον απόλυτο διχασμό.

Γαβρής Άγγελος.

 

 


Πηγή