Γ.Καμίνης: “Να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού στις φυλακές”

Ερώτηση του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομεάρχη του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊου στις ελληνικές φυλακές.

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις ελληνικές φυλακές ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξεγέρσεων, όπως αυτά που παρατηρούνται στη γειτονική Ιταλία, ζήτησε με σημερινή κοινοβουλευτική του ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός Τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής ζητά να μάθει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτελεσματική προφύλαξη των φυλακών από τον κορωνοϊό, την ενημέρωση κρατουμένων και υπαλλήλων αλλά και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Ζητά επίσης να μάθει αν υπάρχει κάποιο σχέδιο διατήρησης της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης αλλά και αντιμετώπισης αναταραχών, που πιθανόν να σημειωθούν λόγω πιθανών περιορισμών στα δικαιώματα των κρατουμένων και στην κανονική λειτουργία των χώρων αυτών.

Υπενθυμίζεται πως στη γειτονική Ιταλία έχουν ξεσπάσει σοβαρές εξεγέρσεις σε τέσσερις φυλακές με συνέπεια να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους δώδεκα κρατούμενοι. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν τραυματισμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, πυρκαγιές, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις ομηρίας υπαλλήλων και αποδράσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα : «Μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού στις ελληνικές φυλακές και περιορισμός δικαιωμάτων κρατουμένων»

Κύριε Υπουργέ,

Στις 9 και 10 Μαρτίου υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με σοβαρές εξεγέρσεις που ξέσπασαν σε τέσσερις φυλακές στην Ιταλία και βρίσκονται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους δώδεκα κρατούμενοι. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν τραυματισμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε άλλες κρατούμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν τα όπλα των υπαλλήλων, σε φυλακές φαίνεται πως ξέσπασαν πυρκαϊέςκαι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις ομηρίας υπαλλήλων και αποδράσεων. Οι αναταραχές αποδίδονται στις ανακοινώσεις των αρχών σχετικά με τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού, που έχει πλήξει καίρια τη γείτονα χώρα. Τα μέτρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συνίστανται, μεταξύ άλλων, σε περιορισμούς στα επισκεπτήρια των κρατουμένων, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κρατούμενους και οδήγησε στα ως άνω τραγικά γεγονότα.

Παρόμοια μέτρα φαίνεται πως έχουν ήδη υιοθετηθεί και στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων αναφέρεται και η απαγόρευση εισαγωγής φαγητών και ρούχων.

Η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων στους χώρους των φυλακών κρίνεται επιβεβλημένη. Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σε σχετική επιστολή της προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχει προτείνει σειρά μέτρων για τη θωράκιση του σωφρονιστικού συστήματος απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού (ΟΣΥΕ, Εξερχόμενα Έγγραφα, 24/02/2020)). Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι ο σχεδιασμός και η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου και πρωτοκόλλου αντιμετώπισης κρουσμάτων κοροναϊού, η άμεση εκπαίδευση του προσωπικού, ιδίως στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού καθώς και ο σχεδιασμός και η καταγραφή των σημείων αναφοράς, απομόνωσης, νοσηλείας και θεραπείας.

Δεδομένου ότι

-Υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη λήψης μέτρων στις ελληνικές φυλακές που θα μπορέσουν να προλάβουν αλλά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και έγκαιρα τυχόν κρούσματα κοροναϊού.

-Η λήψη προληπτικών μέτρων που περιορίζουν δικαιώματα των κρατουμένων θα πρέπει να γίνεται εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης που έχουν εξαγγείλει οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Υγείας και πάντοτε με τρόπο αναλογικό ώστε να μην διαταράσσεται κατά το μέτρο του εφικτού η ομαλή λειτουργία των φυλακών.

-Ο περιορισμός του δικαιώματος επικοινωνίας του κρατουμένων είναι σημαντική παρέμβαση της πολιτείας στην καθημερινότητά τους και στην εν γένει προοπτική για ομαλή επανένταξη, ιδίως όταν ο περιορισμός αυτός επιβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Η προστασία της υγείας αλλά και η ασφάλεια κρατουμένων και υπαλλήλων είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ

1.Ποια μέτρα έχετε λάβει για την αποτελεσματική προφύλαξη των φυλακών από τον κοροναϊό, την ενημέρωση κρατουμένων και υπαλλήλων αλλά και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων; Ποια η σχετική ειδική μέριμνα για το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού αλλά και τη διασύνδεση των φυλακών με τα νοσοκομεία της χώρας;

2. Ποιοί είναι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην λειτουργία της φυλακής, στην καθημερινότητα κρατουμένων και υπαλλήλων και στα δικαιώματα των κρατουμένων;

3. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των φυλακών, η οποία μπορεί να διαταραχθεί για λόγους παρόμοιους με αυτούς που προκάλεσαν αναταραχή στις ιταλικές φυλακές;

4. Υπάρχει πρόνοια για τους άπορους κρατούμενους όσον αφορά κυρίως την ένδυσή τους, εφόσον φαίνεται πως απαγορεύεται η εισαγωγή ειδών ένδυσης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Καμίνης