Φ.Γεννηματά στην Βουλή: “Ένταξη στα βαρέα-ανθυγιεινά και ειδικό επίδομα στους εργαζόμενους του Ε.Σ.Υ , άμεσα!”

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα.

Τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, τις ίδιες τις σχέσεις των ανθρώπων.

Δοκιμάζει τις αντοχές μας , την ικανότητα του πολιτικού κόσμου, τη λειτουργία των συστημάτων υγείας.

Όλοι μιλούν για πόλεμο με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Έχουμε μπροστά μας έναν “Μαύρο Κύκνο”, που αλλάζει τη ροή της ιστορίας και του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Έρχονται δύσκολες μέρες, όμως όλοι μέσα και έξω από αυτή την αίθουσα , ενωμένοι δίνουμε μια μάχη για τη ζωή μας, για τις ζωές των παιδιών μας, για τις γιαγιάδες και τους παππούδες που είναι και οι πιο ευαίσθητοι. Και όλους όσους δίνουν μια παράλληλη δική τους μάχη και είναι οι ευπαθείς ομάδες.

Στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του.

Στηρίζουμε και όλους αυτούς που πρέπει να εργαστούν για να μείνουμε οι υπόλοιποι στο σπίτι.

Για όλα όσα κάνετε για μας, για τον καθημερινό σας αγώνα, μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κύριες και κύριοι βουλευτές

Είμαστε αισιόδοξοι, θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή την περιπέτεια.

Μένουμε σήμερα στο σπίτι , για να μπορέσουμε σε λίγο να βγούμε έξω, να χαρούμε, να εργαστούμε, να πάμε τη ζωή μας μπροστά.

Θέλει κουράγιο, θέλει φιλότιμο και ατομική ευθύνη. Θέλει όλα  αυτά μαζί, θέλει όλους εμάς μαζί, δεν αρκεί ένας.

Θέλει υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις με συνεννόηση και ομοψυχία .

Δίνουμε τη μάχη με υπευθυνότητα, στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών και των αξιών του πολιτισμού μας.

Δεν στήνουμε σύγχρονο Καιάδα για να πετύχουμε ανοσία- ουσιαστικά ανοησία- της αγέλης.

Με συνεργασία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που είναι το κλειδί για τον έλεγχο της κατάστασης.

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση θα καθορίσει και την επόμενη μέρα στη χώρα όπου όλα θα είναι διαφορετικά.

Ζητήσαμε εγκαίρως, αποφασιστικά μέτρα χωρίς εξαιρέσεις.

Στηρίζουμε το ¨μένουμε σπίτι ¨αλλά και κάθε μέτρο που προτείνουν οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές.

Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας θετικά στην προσπάθεια και επιμένουμε για την πιστή εφαρμογή των μέτρων και εντατικούς ελέγχους.

Την ώρα όμως που λέμε ότι ¨έχουμε πόλεμο¨, οφείλουμε να στηρίξουμε στην πράξη ,τους μαχητές της πρώτης γραμμής. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους εργαζόμενους του που σηκώνουν όλο το βάρος.

Το Ε Σ Υ , το μεγάλο όπλο για το ΕΜΕΙΣ, για όλους εμάς. Το ΕΣΥ που φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η σημαντική προσφορά της παράταξής μας, θεσμοί στην υπηρεσία των ανθρώπων, με διάρκεια και διαχρονική αξία, έτσι σκεφτόμαστε, έτσι λειτουργούμε.

Το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελεί την ναυαρχίδα στον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στον αγώνα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτοί που ως χθες επιχειρούσαν την απαξίωση του, ομνύοντας υπέρ της αγοράς και στηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα, ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Και ελπίζω να έχουν αλλάξει μυαλά.

Όλοι σήμερα μιλούν για στήριξη του, η στήριξη του όμως, δεν μπορεί στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε να είναι μια αόριστη διακήρυξη, είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει πράξη εδώ και τώρα .

Πρέπει κύριε Πρωθυπουργέ να φροντίσουμε, η ευγνωμοσύνη να μη μείνει στα λόγια, αλλά να περάσει στην πράξη.

Είναι αναγκαίο:

Να γίνουν πράξη όλες οι εξαγγελθείσες προσλήψεις ιατρικού , νοσηλευτικού και όλου του απαραίτητου προσωπικού.

Να ανοίξουν εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και να δημιουργηθούν νέες. Στο κέντρο και στην περιφέρεια.

Να εξασφαλιστούν πρόσθετα κρεβάτια. Σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργία ενός  Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.

Είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ:

Να γίνει προμήθεια όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού για την προστασία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Μάσκες, στολές, γάντια, απολυμαντικά.

Να γίνουν test για τον ιό, σε όλα τα στελέχη του ΕΣΥ με το παραμικρό σύμπτωμα ανεξάρτητα από καραντίνα. Είναι ολέθριο λάθος η διακοπή των ελέγχων και στο υγειονομικό προσωπικό, σε αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήδη το τίμημα που πληρώνουν τα στελέχη του συστήματος είναι εξαιρετικά βαρύ και θα έχει επιπτώσεις στη δυνατότητα λειτουργίας του , στη νοσηλεία των πολιτών. Αναλώσιμος ιατρός, νοσηλευτής νοσηλεύτρια σημαίνει αναλώσιμος ασθενής.

Όσον αφορά τα μέτρα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό δεν θα τα επαναλάβω.

Στην στρατηγική επιλογή που κάναμε, αυτή των σκληρών περιοριστικών μέτρων, χρειαζόμαστε κάθε πληροφορία που θα μας κάνει καλύτερους έναντι του ιού.

Ζητήσαμε μεταξύ άλλων, να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό για το test και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Να αντιμετωπισθεί η κερδοσκοπία. Με τα τεστ και την απομόνωση, όπως και λέει και ο ΠΟΥ να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό. Με συμμετοχή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ακούμε ότι πρόκειται να υιοθετήσουν την πρότασή μας για ομάδες ( κινητά συνεργεία) που θα κάνουν , με συγκεκριμένα κριτήρια και τον κατάλληλο εξοπλισμό, επισκέψεις και δειγματοληψίες στο σπίτι. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να εφαρμοστεί.

Ακούμε και επικροτούμε, θα είναι σημαντικό βήμα στον πόλεμο που δίνουμε.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Όλοι χειροκροτούμε τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Δεν αρκεί. Χρειάζονται έμπρακτη στήριξη.

Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης αλλά και αποκατάστασης μια κατάφορης αδικίας, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα , καταθέτει σήμερα διάταξη νόμου με την μορφή τροπολογίας, με την οποία:
•Επεκτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους εργαζόμενους ως νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ ,στο ΕΚΑΒ και στις προνοιακές δομές.

•Προτείνεται επιπλέον , η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσουν οι έκτακτες συνθήκες σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Καλούμε την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρόταση μας .Το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Η ψήφιση και η εφαρμογή της είναι πράξη ευθύνης για όλους. Και θα ανήκει σε όλους.

Κρίνω αναγκαίο να αναφερθώ στην Δυτική Μακεδονία, μπαίνοντας στην αίθουσα ενημερώθηκα ότι υπάρχει και άλλος νεκρός  σε περιοχές της οποίας η επιδημία παίρνει απειλητικές διαστάσεις.

Η Κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να παρέμβει και ειδικό κλιμάκιο να συντονίσει τις ενέργειες επί τόπου.

Ειδικός σχεδιασμός απαιτείται και για τα νησιά. Για άμεση υγειονομική και οικονομική κάλυψη. Ανησυχούν γιατί δεν έχουν καθόλου επιτόπιες δυνατότητες, ιδιαίτερα τα μικρά νησιά. Φτάνουν τουρίστες από χώρες με πρόβλημα , κανένας δεν ξέρει πως, έχω καταγγελία από δήμαρχο, χωρίς κανέναν έλεγχο και βέβαια χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων στο νησί.
χτυπώ το καμπανάκι του κινδύνου είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Αν αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο, χρειαζόμαστε μια οικονομία πολέμου.

Γιατί οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους θα παραμείνουν και μετά την κρίση του κορωνοιού.
Χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα, δεδομένου ότι το 2019 έκλεισε με ιδιαίτερα αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,9% του ΑΕΠ) και είμασταν μακριά από τους στόχους και πριν τον κορωνοιό. Το επισημαίνω αυτό

Αλίμονο αν στην Ευρώπη του 2020 επικρατήσουν πάλι οι λογικές του 2008. Αλίμονο αν εθνικοί εγωισμοί και στρατηγικές υπαγορεύσουν και πάλι λιτότητα , τη λογική “ο καθένας να κοιτά το σπίτι του.

Η ευθύνη κάθε κράτους-μέλους, των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, είναι ιστορική.

Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων ύψους 12 δις για την Ελλάδα  είναι μια θετική εξέλιξη.

Αν και το πρόσφατο Eurogroup άφησε ουσιαστικά κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση αρνούμενο να αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η κυβέρνηση έσπευσε επιπόλαια να πανηγυρίσει, αντί να διεκδικήσει τώρα τη μείωση των στόχων του υπερπλεονάσματος σε μόνιμη βάση.

Και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο ο κ Μητσοτάκης επιμένει να μην διεκδικεί καν τα αναγκαία μέτρα από την Ευρώπη, ενώ μάλιστα έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους στα διαγγέλματα του και να τονίζει την ευπάθεια της Ελληνικής Οικονομίας. Πιστεύει ότι μόνοι μας θα αντιμετωπίσουμε τον Αρμαγεδώνα; Θα επανέλθουμε για τα ζητήματα αυτά.

Από την στιγμή όμως που το Eurogroup μας έδωσε δημοσιονομικό χώρο έστω για το 2020 πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού.
Για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θίγονται από την κρίση.

Χθες η Κυβέρνηση εξήγγειλε ορισμένα μέτρα. Περιλαμβάνουν και προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής .Με καθυστέρηση για αρκετά από αυτά.
Γι αυτό επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τους. Ειδικά αυτών που αφορούν το ΕΣΥ και τους εργαζομένους. Καμιά ενίσχυση σε επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους.

Υπάρχουν όμως και σημαντικά θέματα ανοιχτά.

Κύριο ζήτημα η ρευστότητα στην οικονομία και ο ρόλος των τραπεζών. Να ακολουθήσουμε στην Οικονομία το παράδειγμα της Ισπανίας. Στην Οικονομία το τονίζω. Να δοθούν (και ειδικά στις μικρομεσαίες ) κρατικές εγγυήσεις για άτοκα η χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες και επιδοτήσεις.

Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να περιορίζεται μόνο σε συστάσεις προς τις Τράπεζες. Η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις Τράπεζες.

Που μέχρι και εχθές σφράγιζαν  επιταγές, αντί να παγώσουν τον Τειρεσία. Και συνεχίζουν τις υπέρογκες χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Είναι επιβεβλημένη η άμεση αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Και η παράταση προστασίας της Α κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Τα μέτρα της αναστολής των υποχρεώσεων πρέπει να ισχύσουν και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, αλλά έχουν μεγάλες μειώσεις στο τζίρο.

Αναστολή των δόσεων και για τα φυσικά πρόσωπα που ήταν ενήμερα στις 31. 12.2019.
Μέριμνα για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους με τράπεζες και funds. Ιδιαίτερα για αυτούς που θίγονται άμεσα.
Οι πρώτοι μήνες στον Τουρισμό χάνονται ήδη.
Να προχωρήσουμε σε στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά και των εργαζομένων. Να συνεχιστεί το επίδομα ανεργίας για όσους το έπαιρναν και να μειωθούν δραστικά τα προβλεπόμενα ένσημα για την χορήγηση του μετά την τουριστική περίοδο.
Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για αγροτικές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες.

Κύριες και κύριοι βουλευτές ,

Κλείνω όπως ξεκίνησα.

Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς εκπτώσεις στις δημοκρατικές μας αρχές και λειτουργίες.

Γι’ αυτό θεωρώ απαράδεκτη την προσπάθεια της Κυβερνητικής πλειοψηφίας για την κατάργηση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου που είναι η έκφραση της λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου. Ευτυχώς με τη σθεναρή στάση των κομμάτων απετράπη.

Κ. Πρωθυπουργέ, δεν κατανοώ από πού και γιατί εκπορεύθηκαν αυτές οι αντιδημοκρατικές λογικές.  Άλλο η συναίνεση και άλλο ο δημοκρατικός έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά στο Κίνημα Αλλαγής, έχουμε επιλέξει τον δύσκολο, αλλά εθνικά υπεύθυνο δρόμο. Αυτό υπαγορεύει το πατριωτικό μας καθήκον. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο ρόλος στις τόσο κρίσιμες συνθήκες για την χωρά μας και τον Ελληνικό λαό.