Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα ολοκληρώνει το ταξίδι της προς την κανονικότητα

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, τώρα που ολοκληρώνει το ταξίδι της προς την κανονικότητα, έδωσε από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι. Απευθυνόμενος στους βουλευτές των επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τζεντιλόνι, και με αφορμή της «ατυχή» ημέρα που έζησε η Ευρώπη με την έξοδο της Βρετανίας (Brexit), είπε ότι «ευτυχώς όμως η απειλή Grexit δεν υπάρχει. Μεταφέρω το μήνυμα ότι η Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλευρό της, καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει ταξίδι της στην κανονικότητα» είπε ο κ. Τζεντιλόνι, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ το επόμενο διάστημα όπως είναι οι εντάσεις στο εμπόριο, η αργή παγκόσμια ανάπτυξη, η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, και στάθηκε στις «τρεις βασικές προτεραιότητες» που θέτει η Κομισιόν, ήτοι, η κλιματική μετάβαση, η προσαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης στην πραγματικότητα και η ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η κλιματική μετάβαση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και ένας μηχανισμός αντιμετώπισης των κοινωνικών δυσκολιών και συνεπειών από την κλιματική μετάβαση. Ο μηχανισμός αυτός, στην ουσία το ταμείο δίκαιης μετάβασης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπου η μετάβαση είναι απαραίτητη λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων είπε ο Επίτροπος.

Μιλώντας για το υπερβολικό έλλειμμα και το χρέος στη ευρωζώνη, είπε ότι το χρέος έχει μειωθεί μεν στην περιοχή του ευρώ στο 86% του ΑΕΠ, η μείωση όμως αυτή «δεν ήταν ομοιόμορφη. Πέραν της Ελλάδας, και σε άλλες χώρες παρέμεινε το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ».
Χρ. Σταϊκούρας: Διεκδικούμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών

Για θετική αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης από την Επιτροπή, τους εταίρους, τους θεσμούς, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες, έκανε λόγο στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας: «Σήμερα υπάρχουν δεδομένα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ξεκινώντας από αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, επιτυγχάνουμε ρυθμούς μεγέθυνσης πάνω από 2% το 2019, και προβλέπουμε ακόμα καλύτερη χρονιά το 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε υπερδιπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είπε ότι περιλαβάνουν την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, τη δίκαιη αναδιανομή πλούτου, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της οικονομίας, ξεκινώντας από την 5η αξιολόγηση στο τέλος Φεβρουαρίου, τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής δημοσίου χρέους, την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (γνωστά ως ANFA's και SMPs) σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως για 1η φορά αποφασίστηκε στην Ευρωομάδα της 4ης Δεκεμβρίου 2019, τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται πιο ορθολογική δημοσιονομική πολιτική, και τέλος την προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής δημοσιονομικών στόχων.

Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας μας. Διεκδικούμε όμως και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ