Τομέας Άμυνας ΚΙΝΑΛ: “Μια ευκαιρία για τις ένοπλες δυνάμεις”

Οι Ελληνικές ΕΔ πρέπει να παραμείνουν ικανές και έτοιμες για διεξαγωγή πολέμου υψηλής ή χαμηλής έντασης. Παράλληλα, οφείλουν να βελτιώσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, ώστε να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε κατάσταση. Οι ΕΔ απαιτείται να έχουν υψηλή ταχύτητα δράσης, κινητικότητα, ευελιξία, προβολή ισχύος και ακρίβεια προσβολής, υπεροχή πληροφοριών, ολοκληρωμένη προστασία των στρατιωτικών δυνάμεων, επικεντρωμένη διοικητική μέριμνα (εφοδιασμός), και υποστήριξη για τη διεξαγωγή πολυχωρικής μάχης και κυρίαρχου πολυχωρικού ελιγμού σε βάθος, υποστηριζόμενες από δίκτυο-κεντρικές επιχειρήσεις στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Ελλάδας–Κύπρου–Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε κοινές επιχειρήσεις με τους συμμάχους.

Συνεπώς, ως χώρα, οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη νέα δομή δυνάμεων που θα διαθέτουν στο μέλλον οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ, για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα, στις απειλές της εθνικής μας κυριαρχίας από όπου και αν προέρχονται.

Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αν και δεν μας ικανοποιεί απόλυτα, μας παρέχει μία ευκαιρία, αφήνει κάποια ανοιχτά παράθυρα που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, με στόχο να αποκτήσουμε κάποια Αμερικανικά Οπλικά Συστήματα (Ο/Σ) προηγμένης τεχνολογίας και με υψηλή επιχειρησιακή αξία, όπως: αεροσκάφη (Α/Φ) F-15, μη επανδρωμένα Α/Φ (UAVs), Global Hawk, με πολλαπλές δυνατότητες, τα γνωστά μας μεταφορικά Α/Φ C-130H, τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135, τα Α/Φ A-10 Warthog για την υποστήριξη των επίγειων μέσων κ.α.

Τα Αμερικανικά Ο/Σ που πιθανόν αποσύρονται, είναι δοκιμασμένα, εξελιγμένα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για άμεση αξιοποίησή τους χωρίς επεμβάσεις και τροποποιήσεις. Βεβαίως, αυτά θα αξιολογηθούν ως προς την κατάστασή τους. Πρωτίστως όμως αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να πληρούν τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις, λαμβανομένου υπόψη και του ζωτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και, να υποστηρίζονται ως προς τη συντήρησή τους και τα ανταλλακτικά τους σε βάθος χρόνου.

Ας μην ξεχνάμε ότι το δόγμα επιχειρήσεων των Αμερικανικών ΕΔ διαφέρει αρκετά από το μέχρι σήμερα αμυντικογενές δόγμα των δικών μας. Γι’ αυτό, μια απόφαση ένταξης ενός αρκετά σύγχρονου αμερικανικού όπλου στο Ελληνικό οπλοστάσιο πιθανόν να απαιτεί κάποιες σημαντικές αλλαγές από πλευράς μας στο δόγμα διεξαγωγής των επιχειρήσεων, την τακτική ανάπτυξης στο πεδίο της μάχης και τη διεξαγωγή των διαφόρων μορφών πολέμου.

Ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Ελληνικές ΕΔ, αφού η όποια πορεία μετεξέλιξής τους στο μέλλον θα απαιτήσει το δικτυοκεντρικό μοντέλο. Η ένταξη τέτοιων σύγχρονων Αμερικανικών όπλων στο Ελληνικό οπλοστάσιο είναι προστιθέμενη αξία, αφού θα αναβαθμίσει τις δυνατότητές μας ως προς την αποτελεσματικότητα των ΕΔ, και, επί πλέον θα συμβάλλει θετικά στον εκσυγχρονισμό τους, λόγω της απορρόφησης των νέων τεχνολογιών και της υιοθέτησης σύγχρονων τακτικών στρατηγικής στο πεδίο της μάχης.”