Σολτς: «Η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι ζήτημα αξιοπιστίας της πολιτικής»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς σε περίπτωση που αποφύγει την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών: «Η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι ζήτημα της αξιοπιστίας της πολιτικής», τόνισε σε συνέντευξή του ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) στην Sueddeutsche Zeitung.

Ο καγκελάριος Κουρτς, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ (CDU) στο Bερολίνο, είχε ήδη προϊδεάσει ότι αποσύρει την υποστήριξή του και δεν θα δεχόταν την τελευταία πρόταση του Όλαφ Σολτς για έναν ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt».

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε επίσης στην Sueddeutsche Zeitung ότι «Για σχεδόν δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, υπό την προεδρία της Αυστρίας , υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ευθύνη της Βιέννης για την εισαγωγή του φόρου. "Τώρα υπάρχει μια πρόταση που μπορεί να πλειοψηφίσει – κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τους θάμνους", πρόσθεσε.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «εν πάση περιπτώσει, το επιχείρημα του Kουρτς ότι θα προτιμούσε να μην υπάρξει κανένας κανονισμός από το να υπάρξει ένας κανονισμός μεγάλης εμβέλειας ως πρώτο βήμα» δεν τον πείθει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ