Προσφυγικό: «Όχι στα ΚΥΤ της ντροπής»–Απομονώθηκαν από τους νησιώτες οι χρυσαυγίτες

κυτ

Η απόφαση της κυβέρνησης για την επίταξη χώρων στα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού, αυτή έριξε λάδι στη φωτιά πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στα νησιά.

Στην αντεπίθεση πέρασε πέρασαν περιφέρεια και δήμοι του Βορείου Αιγαίου, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξουσιοδοτώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει περιοχές στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού και ώστε να δημιουργήσει κλειστά κέντρα.

Η απόφαση αυτή έριξε λάδι στη φωτιά πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στα νησιά, ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη.

Νησιώτες από τη Σάμο, τη Χίο και τη Μυτιλήνη βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, το πρωί της Πέμπτης. Ανάμεσα τους και οι δήμαρχοι των νησιών καθώς και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σημειώνεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ματαιώθηκε και η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη.

Κανένα κέντρο δεν μπορεί να είναι φυλακή

«Τα κλειστά κέντρα έτσι κι αλλιώς έχουν αναιρεθεί στην πράξη –κανένα κέντρο δεν μπορεί να είναι φυλακή και βάσει νομοθεσίας, το χει δηλώσει πλέον και η κυβέρνηση. Αυτό που λέμε, είναι να είναι ελεγχόμενο καθώς η ελεγχόμενη δομή διαφυλάσσει όλων τα δικαιώματα» ο δήμαρχος ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

«Μέσα στις δομές αυτές υπάρχουν γυναίκες, υπάρχουν παιδιά υπάρχουν και ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει και μια παραβατικότητα εσωτερικά του κάμπ».

«Ναι λοιπόν στις ελεγχόμενες δομές, όχι όμως τέτοιων μεγεθών. Είναι μη διαχειρίσιμες αν σκεφτούμε τους πληθυσμούς των νησιών. Η αλληλεγγύη μας έχει εκφραστεί νομίζω ξεκάθαρα από το 2015 και πάλι την εκφράζουμε, αλλά έχουμε ανάγκη και εμείς να εισπράξουμε ως νησιώτες την αλληλεγγύη της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης» προσθέτει. «Το κλειδί λοιπόν είναι η Ευρώπη και είναι και ο Ερντογάν» συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Να κλείσει το ΚΥΤ της ντροπής – Προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Αυτό λοιπόν που λέμε είναι διαφύλαξη των συνόρων με προστασία της ανθρώπινης ζωής ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε σενάριο το οποίο προβλέπει αυτό που όλοι φοβόμαστε να μη συμβεί σε θαλάσσιο σύνορο».

«Ο Ερντογάν πρέπει να πιεστεί οπωσδήποτε –δεν πρέπει να συνδιαλέγεται έτσι με την ΕΕ, ουσιαστικά να την κοροϊδεύει και να παίρνει ταυτόχρονα και τα κεφάλαιά της. Η ΕΕ λοιπόν πρέπει να δείξει της ισχύ, η FRONTEX πρέπει να πάει απέναντι και στα νησιά να υπάρχει βραχύβια παραμονή ως πρώτος χώρος υποδοχής, εφόσον συνεχίζονται οι ροές» αναφέρει επίσης.

«Αυτές είναι οι θέσεις μας και φυσικά να κλείσει το ΚΥΤ της ντροπής στην πρωτεύουσα του νησιού μας» τονίζει.

Σχετικά για 9,5 εκατομμύρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τον σάλο της επίταξης, ο δήμαρχος Αν. Σάμου ξεκαθαρίζει:

«Δεν τα δεχόμαστε υπό τη βάση του αντίδωρου. Οι κοινωνίες αυτές χρειάζονται ισχυρά μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί και η οικονομική της ζωή και η κοινωνική συνοχή. Δε μιλάμε λοιπόν στη βάση της διαπραγμάτευσης ποσών. Θέλουμε στοχευμένες ενέργειες».

«Φυσικά οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν, διότι υπάρχουν ζημιές μεγάλες, αλλά θέλουμε στοχευμένες ενέργειες να κρατηθεί η ζωή στα νησιά» συμπληρώνει.

«Διαχείριση λοιπόν της όλης κατάστασης, απεγκλωβισμό τώρα και να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι να δούμε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά με προαπαιτούμενα αυτά και να σταματήσει και η επίταξη» καταλήγει.

Μουτζούρης: Η κυβέρνηση λαμβάνει μόνη της αποφάσεις

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ των κατοίκων των νησιών και της κυβέρνησης, η οποία ενεργεί μονόπλευρα και που λαμβάνει αποφάσεις μόνη της και δε συζητάει μαζί μας χωρίς να λαμβάνουμε αποφάσεις μαζί» αναφέρει από πλευράς του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

«Το θέμα μας δεν είναι πόσα λεφτά θα πάρουμε. Το ζήτημα είναι να σώσουμε την καθημερινότητά μας και τα νησιά μας. Οι αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν γιατί οι νησιώτες έχουν υποφέρει από την προσφυγική κρίση –έχουν χάσει ιδιοκτησίες και σπίτια—και άρα η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για αυτά. Ωστόσο δε θα δεχτούμε χρήματα για να λάβει το «ναι» από εμάς για τα νέα καμπς» αναφέρει σχετικά για τις αποζημιώσεις της κυβέρνησης.

«Έξω η ΧΑ – Δεν έχουμε καμία σχέση με τους δολοφόνους»

Την έντονη αντίδραση των διαδηλωτών προκάλεσε η παρουσία χρυσαυγιτών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ακούστηκαν τα συνθήματα «Έξω τώρα η Χρυσή Αυγή, να αποχωρήσουν από τη συγκέντρωσή μας οι φασίστες, δεν έχουμε καμία σχέση με τους δολοφόνους», με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αποχωρήσουν αποδοκιμαζόμενοι από την συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών.

Ηχηρό μήνυμα έδωσε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα για να εκμεταλλευτεί και να καπελώσει αυτή τη μάζωξη».

«Είμαστε εδώ, γιατί ακούμε τη φωνή των συμπολιτών μας και διεκδικούμε την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών μας», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

*Βασική πηγή: in.gr-Αλεξάνδρα Τάνκα


Πηγή