Προκλητικότητα των Σκοπίων: Υπουργός ανέβασε ξανά την πινακίδα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ρασέλα Μιζράχι, προέβη σε μια άκρως προκλητική ενέργεια, επαναφέροντας στο υπουργείο αυτό πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Η ίδια παραχώρησε χθες συνέντευξη στο υπουργείο Εργασίας και εμφανίστηκε μπροστά από την επίμαχη πινακίδα που τοποθέτησε στο υπουργείο της. Είναι γνωστό ότι από τη Συμφωνία των Πρεσπών και έπειτα όλα τα υπουργεία ανάρτησαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ καταδίκασε το γεγονός

«Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM, το οποίο κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για το όλο θέμα. 

Από την άλλη, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος είχε σταθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει το περιστατικό που προκάλεσε η υπουργός του κόμματος του, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για το όλο θέμα που ανέκυψε.

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής. Στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου.