Πόλεμος σε Συρία και Λιβύη: Καταρρέει η τουρκική οικονομία

Ο Ερντογάν έχει βάλει ένα φέσι στην οικονομία με τις εκστρατείες του και τα μέτωπα που ανοίγει. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 20% το τελευταίο διάστημα έναντι του δολαρίου. Ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 6 λιρών έναντι του δολαρίου, 6,5 λιρών έναντι του ευρώ.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Επίσης, υπάρχει αφαίμαξη των κρατικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας για να στηρίξει το νόμισμα. Δηλαδή, παίρνει 32 δις δολάρια από τα κρατικά αποθέματα για να αγοράσει δολάρια και να στηρίξει τη λίρα και παρ όλα αυτά υπάρχει υποτίμηση της λίρας.

Ο πληθωρισμός της χώρας είναι στο 12,1% και η ανεργία στο 13,5%

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τσουχτερές ανατιμήσεις στα ΜΜΜ: 35% αύξηση στις συγκοινωνίες, 98% αύξηση στους ναύλους των πλοίων, 50% αύξηση στο υποθαλάσσιο τούνελ στην Τουρκία.

Οι οικονομολόγοι λένε πως η οικονομία της Τουρκία, αν συνεχίσει τα ανοιχτά μέτωπα, η τουρκική λίρα θα μειωθεί άλλο ένα 20% μέχρι το τέλος του έτους δηλαδή θα φτάσει στο επίπεδο των 7,5 λιρών το δολάριο.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος δέχεται χτυπήματα και από το εσωτερικό της χώρας, από την Ακσενέ η οποία του λέει πως δεν μπορεί μια κανονική οικονομία να διοικείται από τον γαμπρό του πρωθυπουργού, χρειάζεται έναν κανονικό οικονομολόγο σε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

Πηγή: skai.gr