Ντροπή! Κυρώσεις-κοροϊδία από Ε.Ε σε δυο Τούρκους για παράνομες γεωτρήσεις

κυρώσεις

Την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε δύο ακόμα άτομα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε το πρωί της Τρίτης η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της RELEX που συντονίζει τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Η πρόταση της RELEX για προσθήκη δύο ατόμων στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) σε επόμενη συνεδρίαση οποιασδήποτε σύνθεσης του Συμβουλίου και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ.

Θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ – ΕΕΑS) και υιοθέτησή τους από τους μόνιμους αντιπροσώπους στο COREPER.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση, αλλά και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δύο Τούρκων πολιτών. Οι διαπραγματεύσεις για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα είχαν διαρκέσει μήνες παρά τις πιέσεις της Κύπρου λόγω αντιστάσεων αρκετών κρατών – μελών.

Κυρώσεις-μαϊμού και κοροϊδία

Τελικά, οι “αυστηρέςκυρώσεις που προετοίμαζε η Ε.Ε σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ περιορίζονται στην ταξιδιωτική απαγόρευση και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δύο Τούρκων πολιτών!.

Υπενθυμίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμη στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τον σοβαρό και άμεσο αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τέτοιες παράνομες ενέργειες στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποφύγει όποιες τέτοιες ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράστης να υποβάλει επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση“.

Αν αυτός δεν είναι ο απόλυτος ορισμός του εμπαιγμού και της κοροϊδίας από την Ε.Ε, τότε ποιος είναι;


Πηγή