Με λαϊκούς πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν στη Βρετανία το Brexit

λαϊκούς

Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις 23:00 της Παρασκευής (τοπική ώρα), με τους οπαδούς του Brexit να δηλώνουν νικητές και να ανοίγουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν την «ημέρα ανεξαρτησίας», η οποία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα.

Μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο χιλιάδες υποστηρικτές του Brexit αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν, κρατώντας βρετανικές σημαίες, εν μέσω των καπνών από τα πυροτεχνήματα.

Στους λευκούς βράχους του Ντόβερ προβαλλόταν το μήνυμα: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ε.Ε.» ανάμεσα σε μία βρετανική και μία ευρωπαϊκή σημαία.

«Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια εκπληκτική στιγμή ελπίδας, η στιγμή που δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έρθει», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής της εκστρατείας “Leave”, υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε μία ώρα πριν την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ένωση δεσμεύθηκε για μια «μεγαλειώδη επιτυχία», «όποια κι αν είναι τα εμπόδια».

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή, τη στιγμή που ξημερώνει και η αυλαία σηκώνεται σε μία νέα πράξη», τόνισε. Υποσχέθηκε, επίσης, «την έναρξη μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας» με την ΕΕ.

Οι ισχυρότεροι ηγέτες της Ε.Ε., η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισαν το Brexit μια λυπηρή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη.


Πηγή