«Κλειδώνει» και με τη βούλα της ΓΑΔΑ η εξέταση «Κελέση»-«Σαράφη» χωρίς κουκούλες

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη διακριτική ευχέρεια των μελών της Προανακριτικής, για δια ζώσης εξέταση των "Κελέση" – "Σαράφη" χωρίς κουκούλες και άλλα μέσα απόκρυψης/αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους ή με τεχνικά μέσα ήχου, αφήνει η αρμόδια διεύθυνση προστατευόμενων μαρτύρων της ΓΑΔΑ, την επιλογή του τρόπου κατάθεσής τους από το εξαμελές κλιμάκιο της Επιτροπής την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της ΓΑΔΑ, ανοίγοντας πλέον και με τη "βούλα" το δρόμο για την εξέτασή τους χωρίς κουκούλες.

Δεν προβλέπεται στο νόμο "κουκούλα" στη δια ζώσης εξέταση

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην επίμαχη απαντητική επιστολή προς το Προεδρείο της Προανακριτικής, μνημονεύεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία μαρτύρων σε συνδυασμό με την εφαρμοστική υπουργική απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση επιλογής της αυτοπρόσωπης εξέτασης αυτή γίνεται χωρίς μέσα κάλυψης.

Χαρακτηριστικά η αρμόδια υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ φέρεται να επισημαίνει πως η "υπηρεσία δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε περίπτωση δια ζώσης εξέτασής τους, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νόμο", επαληθεύοντας εμμέσως και την πεποίθηση μελών της Προανακριτικής ότι χωρίς κουκούλες είχε γίνει και η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιων του αντεισαγγελέα Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κατ' ουσίαν όπως λέγεται ο νόμος θεωρεί ντε φάκτο το τεκμήριο της μυστικότητας μιας ανακριτικής και εισαγγελικής αρχής και γι' αυτό δεν προβλέπει ειδικές πρόνοιες τύπου "κουκούλας" στην περίπτωση εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων στο στάδιο της προδικασίας όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα η εναλλακτική

Ως εναλλακτικό τρόπο κατάθεσης των εν λόγω μαρτύρων η Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) αναφέρει αυτόν της μετάδοσης ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα από εκείνη που θα βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Προανακριτικής.

Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα – πλην του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί κάθετα – είχαν ταχθεί ρητά υπέρ της εξέτασης των "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμου Σαράφη" χωρίς κουκούλες, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιλέξουν την οδό της δια ζώσης κατάθεσης.

Μοναδική επιδύλαξη που διατηρείται ως προς την τελική εξέλιξη της διαδικασίας την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη είναι αυτή του δικαιώματος προβολής αντιρρήσεων από τους ίδιους τους μάρτυρες, που προβλέπει ο νόμος, οι οποίες αν τεθούν θα αξιολογηθούν. Οι αντιρρήσεις λέγεται ότι μπορούν να προβληθούν είτε ενώπιων της εισαγγελικής αρχής που τους ενέταξε στο καθεστώς προστασίας (σ.σ Εισαγγελία Διαφθοράς) είτε ενώπιων της αρχής που ζητά την εξέταση δηλαδή της Προανακριτικής.

Πηγή: skai.gr