Γρίπη: Στους 38 οι νεκροί-17 πέθαναν μόλις σε μία εβδομάδα

γρίπη

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η χώρα μας βρίσκεται σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα από τη γρίπη ενώ μεγαλώνει και η μακάβρια λίστα των θανάτων από τον ιό. Σαρώνει η γρίπη όλη τη χώρα με τα κρούσματα από τον ιό να αυξάνονται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) μέχρι τις 02 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η χώρα μας βρίσκεται σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης, ενώ επικρατούν οι υπότυποι A (H1N1) pdm09 και A(H3N2). Γι’ αυτό και οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού ακόμη και αυτήν την περίοδο.

Πώς μεταδίδεται και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Η κλινική εικόνα κάποιου που νοσεί με γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, βήχα, πυρετό μεγαλύτερο των 38ο C, μυαλγία ή/και κεφαλαλγία.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός ανήκουν: Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, οι έγκυες γυναίκες, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες, όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι, σπουδαστές αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών κ.ά.), οι επαγγελματίες υγείας, οι κτηνίατροι – πτηνοτρόφοι – χοιροτρόφοι – σφαγείς και όσοι έχουν στενή σχέση με πουλερικά, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.), άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο του 40, καθώς και όλοι οι ενήλικες ή παιδιά μικρότερα των 6 μηνών που πάσχουν από χρόνιο νόσημα.


Πηγή