Γ.Τσιτσιλιάνος: “Ποιά έντιμη συνεννόηση κύριε Δένδια;”

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου .
Ο πρώτος πρόσφατα δήλωσε :
” Ότι η Ελλάδα σιγά σιγά άρχισε να αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο ”
Ο δεύτερος σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο ΤRΤ Haber δήλωσε :
” Εμείς λέμε στην Ελλάδα , με σας
μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε την Ανατολική Μεσόγειο ”
Σε απάντηση ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε :
” Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως διαχρονικά ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και ένα ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό ”
Είναι φανερό ποιο είναι το σχέδιο του Προέδρου Ερντογάν , ότι μας πάει σιγά σιγά ή με την βία να μας καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης , και , να ζητήσει ουσιαστικά την σταδιακή συρρίκνωση της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας .
Έρχεται στην συνέχεια το δεξί του χέρι ο κ. Τσαβούσογλου , που προφανώς στις δηλώσεις του αναφέρεται στο τρίγωνο Κρήτης – Καστελόριζου – Κύπρου . Δηλαδή θεωρεί τετελεσμένο γεγονός την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης , παραβιάζοντας – με το έτσι θέλω και αν σας αρέσει – τις υφαλοκρηπίδες της Κρήτης , νήσων των Δωδεκανήσων , της Κυπριακής Δημοκρατίας , το δε Καστελόριζο το εξαφανίζει από τον Χάρτη .

Ο κύριος Ν.Δένδιας επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο μιλάει για έντιμη συνεννόηση .
Έντιμη συνεννόηση σε ποια θέματα ;
Ίσως εννοεί την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ;
Δεν γνωρίζει όμως εκ των προτέρων ότι αυτό χρειάζεται συνυποσχετικό μεταξύ των δύο χωρών , για να υφίσταται η απαραίτητη νομική κάλυψη ;
Δεν γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτεί ; Και ,
αν θελήσει να πάμε στην Χάγη θα επιβάλει την δική της ατζέντα ;
Δεν γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα ;
Βεβαίως το διακύβευμα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ήταν να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , μόνο για την οριοθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας , αλλά τότε ήταν άλλες οι συνθήκες , που είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα από τις σημερινές .
Άρα , ίσως κάποιες ανώριμες σκέψεις από κάποιους , για τυχόν παραχωρήσεις , πιθανό να υπάρχουν κάτω από το τραπέζι , σε συνδυασμό με τις σκέψεις και τα όσα είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος περί συνεκμετάλλευσης , και , ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Καιρίδης που δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο .
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα , σχετικά με την Τουρκο- Λιβυκή συμφωνία ,ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα που απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας , αφήνοντας όμως ένα ανοιχτό παράθυρο δηλώνοντας:
” ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις ” συμπληρώνοντας : ” όχι με μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκομένων χωρών ”
Αφού οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δίκαιο της χώρας μας , γιατί δεν κόβουν το βήχα του Ερντογάν , και , να τον υποχρεώσουν να αποσύρει την απαράδεκτη Τουρκο – Λιβυκή συμφωνία ; Και , γιατί μας συμβουλεύει τα θέματα αυτά να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις ;
Αντιλαμβανόμαστε τα συμφέροντα των ΗΠΑ , και , γιατί η Τουρκία είναι χρήσιμος σύμμαχός της , όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων , που κατοχυρώνονται βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας .
Παρότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αρμοδιότητα για την διευθέτηση θεμάτων μεταξύ δύο συμμάχων χωρών , όμως η πρόσφατη αποχώρηση όλων των Ελλήνων βουλευτών μόνο τυχαία δεν ήταν – και εύγε τους – γεγονός που σημαίνει πολλά ως προς την λογική και την νοοτροπία που το διακρίνει στο σύνολό του .
Συνεπώς τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα , όσο θέλει να μας τα παρουσιάσει και να μας τα υιοθετήσει η κυβέρνηση , γιατί οι τοποθετήσεις της και μέρος των στελεχών τους , αφήνουν ανοιχτά παράθυρα , και , θα είναι θετικό στο εξής οι όποιες απαντήσεις να κλείνουν ” αεροστεγώς” στις ορέξεις του Σουλτάνου .
Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη του Σουλτάνου , δεν θα σταματήσει , θα έχει συνέχεια , θα μπλέξουμε ανεπανόρθωτα , και , τελικά δεν θα αποφύγουμε την διατήρηση της ειρήνης που είναι και η επιθυμία όλων των Ελλήνων .

Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ , Μαθηματικός με MSc στα εφαρμοσμένα και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής .