Χωρίς κουκούλες η εξέταση «Σαράφη» – «Κελέση» από την Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με τις κωδικές τους ονομασίες, χωρίς κουκούλες, μάσκες ή άλλο μέσο αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους , αναμένεται κατά πληροφορίες να καταθέσουν τελικά την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ενώπιων του εξαμελούς κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αντίστοιχα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο συνέβη και ενώπιων των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου λ. Σοφουλάκη και Ευ. Ζαχαρή.

Χωρίς κουκούλες η εξέταση από την Προανακριτική – ελήφθη ήδη η απάντηση

Αν και τα μέλη της Προανακριτικής είναι «σφίγγες» ως προς τον ακριβή τρόπο και τη διαδικασία, οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι το Προεδρείο της Προανακριτικής έχει ήδη λάβει την επίμαχη απάντηση στην επιστολή του, η οποία επαληθεύει την υπόθεση των βουλευτών της ΝΔ ότι η κατάθεση των δύο στους αντεισαγγελείς του Α.Π. στις 4 Δεκεμβρίου 2019 έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία και άνευ κουκούλας, γι' αυτό στην έκθεση των καταθέσεων δεν περιγράφονταν άλλες ειδικές συνθήκες πλην της πιστοποίησης ότι είναι οι αποκαλούμενοι Κελέση και Σαράφης από αστυνομικό της αρμόδιας υπηρεσίας προστατευόμενων μαρτύρων.

Κατόπιν τούτου από σήμερα θα αρχίσουν να δρομολογούνται οι επόμενες κινήσεις, ενώ πηγές της ΝΔ στην Προανακριτική, απέκρουαν κατηγορηματικά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί νομικού πραξικοπήματος μέσω μίας εξέτασης χωρίς την αλλοίωση ή κάλυψη των χαρακτηριστικών των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

«Θα εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας το νόμο. Δεν θέλουμε να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, αλλά να καλυφθούν κρίσιμα κενά των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με ενέργειες που δεν θα παραβιάζουν επουδενί το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι δικονομικοί κανόνες», τόνιζαν χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«ΟΧΙ» ΣΥΡΙΖΑ σε εξέταση χωρίς κουκούλες- Μύδροι κατά ΝΔ για εκφοβισμό των μαρτύρων

Σε αντίθεση με την επιθυμία όλων των υπόλοιπων κομμάτων για κατάθεση των δύο μαρτύρων «κλειδιά» χωρίς κουκούλες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση, καταγγέλλοντας παράλληλα τη ΝΔ για απόπειρα εκφοβισμού των μαρτύρων και μετατροπής της διαδικασίας σε ζούγκλα εκ μέρους της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι εξέταση χωρίς μέσα κάλυψης των χαρακτηριστικών τους ενώ είναι προστατευόμενοι μάρτυρες ενώπιον οποιασδήποτε αρχής συνιστά παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως στηλιτεύεται ως προσπάθεια αντιπερισπασμού από βουλευτές άλλων κομμάτων στην Προανακριτική, που σχολίαζαν ότι «υπό το φόβο της αποκάλυψης της ταυτότητας των μαρτύρων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να στραφεί εμμέσως και κατά των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που τους εξέτασαν με τον ίδιο τρόπο».

Τρίτη «Σαράφης» – Τετάρτη «Κελέση»

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή γνωστοποίησης της απόφασης εξέτασης των δύο εστάλη από το προεδρείο της Προανακριτικής τόσο προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου όσο και προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία είχα παράσχει το καθεστώς προστασίας και αφορά εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί και της «Αικατερίνης Κελέση» την Τετάρτη στις 11 το πρωί, σε χώρο που θα υποδείξουν οι αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εχεμύθειας και του απορρήτου.

Από την Προανακριτική πάντως αποφεύγουν να αποκαλύψουν οτιδήποτε ως προς το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η επίμαχη εξέταση από το εξαμελές κλιμάκιο της Επιτροπής αποτελούμενο από τον Πρόεδρό της Γιάννη Μπούγα και τους 5 εισηγητές των κομμάτων. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ως επικρατέστερο σενάριο ειδικό χώρο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Πηγή: skai.gr