Σκόπια: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ–Τα επόμενα βήματα

ζάεφ

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα, όπως αναμενόταν, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, ενόψει του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να αναδειχθεί αργότερα σήμερα.

Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος έλαβε πριν από λίγο από τον Πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, την σχετική εντολή για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Όλιβερ Σπάσοφσκι αναμένεται αργά το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των Σκοπίων, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή σήμερα 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Απριλίου.


Πηγή