Opinion Poll: 1 στους 2 Έλληνες φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Το 54% των Ελλήνων θεωρεί ως πιθανό ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο της Ελλάδας με την Τουρκία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο Ιανουαρίου της Opinion Poll.

Το 59.6% δηλώνει ικανοποιημένο από την Πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε για την επιτυχία ή μη του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α και την μη πρόσκληση της χώρας στην πρόσφατη Σύσκεψη στο Βερολίνο.

Για την Σύσκεψη στο Βερολίνο το 63.2% θεωρεί ότι τις βασικές ευθύνες για την μη συμμετοχή της χώρας φέρει το Βερολίνο και η Μέρκελ.

Το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό ανάγεται στο κεντρικό πρόβλημα που απασχολεί, επιλεγόμενο από το 61.9% των ερωτώμενων. Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εικόνα της Κυβέρνησης αφού μόλις το 18.2% δηλώνει ικανοποιημένο από την Πολιτική της Κυβέρνησης, ποσοστό που μειώνεται αφού τον Νοέμβριο ο βαθμός ικανοποίησης ήταν 27.4%! Μάλιστα το 79.3% πιστεύει ότι ήταν λάθος η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το 64.9% κρίνει ότι με την επανίδρυση του Υπουργείου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ισχυρός και με μεγάλη δημοφιλία εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας επτά μήνες θητείας . Με 46.2% να τον θεωρεί πιο ικανό για Πρωθυπουργό προηγείται 26.2% του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 20%. Ταυτόχρονα με 62.4% να έχει θετική άποψη για το πρόσωπό του και μόλις 35.4% αρνητικές απόψεις, είναι μακράν πρώτος, αλλά και ο μόνος Πολιτικός Αρχηγός που έχει θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές απόψεις ( Α. Τσίπρας 32.8% έναντι 64.9%, Φ. Γεννηματά 26.7% έναντι 64.9%, Δ.Κουτσούμπας 27% έναντι 61.9%, Κ. Βελόπουλος 21.6% έναντι 69.5%, Γ. Βαρουφάκης 15.9% έναντι 77.9%).

Η Κυβέρνηση συγκεντρώνει ικανοποίηση του επιπέδου του 55% για τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα και τις υποθέσεις της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ικανοποιημένο για τον τρόπο που ασκεί κριτική στην Κυβερνητική Πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει το 24.3%. Η Κυβέρνηση συγκεντρώνει σημαντικές πλειοψηφίες για τους χειρισμούς της και τις επιλογές της σε σειρά θεμάτων. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού συμφωνεί το 76.1%, για την αντιμετώπιση των καταλήψεων το 74.6% , για την Οικονομική Πολιτική της το 60.5%. Επίσης, το 61.3% δηλώνει ικανοποιημένο για την επιλογή και την ψήφιση της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Σημαντικό εύρημα που έρχεται να απαντήσει για την άποψη της κοινής γνώμης στην συζήτηση για πιθανές πρόωρες εκλογές είναι ότι το συντριπτικό 83% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ολoκληρώσει η Κυβέρνηση την τετραετία.

Η πρώτη τριάδα των Υπουργών ως προς την θετική άποψη για το έrγο και την εικόνα των Υπουργών αποτελείται από τους Ν. Δένδια, Μ. Χρυσοχοίδη και Τάκη Θεοδωρικάκο. Η δεκάδα συμπληρώνεται από τους Χ. Σταικούρα, Κ. Χατζιδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Β. Κικίλια, Γ. Βρούτση, Ν. Κεραμέως και Γ. Γεραπετρίτη.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά θετικών απόψεων της πρώτης δεκάδας κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά από 41% έως 56%, ποσοστά που βρίσκονται πάνω από το ποσοστό της Ν.Δ στις Βουλευτικές Εκλογές.

Η Ν.Δ διαθέτει αυτή την στιγμή σημαντικό προβάδισμα …. μονάδων στην πρόθεση ψήφου με 38.3 % ( 40.5% τον Νοέμβριο) έναντι 21.3% του ΣΥΡΙΖΑ ( 23% τον Νοέμβριο) . Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Κίνημα Αλλαγής 5% ( 5.3% ), Κ.Κ.Ε 4.6% ( 5.1% ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3% ( 4.5% ) , ΜΕΡΑ 25 2.7% ( 3% ). Η διαφορά ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 17 μονάδες ( 17.5 τον Νοέμβριο).

Πηγή: skai.gr