Mr. Bitcoin: Ο Βίνικ ανακρίθηκε στη Γαλλία «υπό συνθήκες Ιεράς Εξέτασης»

βίνικ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ ή αλλιώς «Mr Bitcoin» ανακρίθηκε στη Γαλλία, όπως καταγγέλλει η κ. Κωνσταντοπούλου «υπό συνθήκες Ιεράς Εξέτασης».

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός κι ως «Mr Bitcoin», ανακρίθηκε στη Γαλλία υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε «Ιερά Εξέταση», τη στιγμή που οι ελληνικές Αρχές δήλωναν άγνοια για το πού βρίσκεται, όπως καταγγέλλει η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με ανάρτηση της κ. Κωνσταντοπούλου στο Facebook, η ανάκριση του Βίνικ στη Γαλλία έγινε στις 12:00 τα μεσάνυχτα, δίχως να του δοθεί προθεσμία, και όντας «εξαντλημένος και αποπροσανατολισμένος».

«Η Γαλλίδα συνάδελφος περιγράφει συνθήκες Ιεράς Εξέτασης», επισημαίνει.Παρατηρεί μάλιστα ότι εάν δεν είχαν διορίσει Γαλλίδα δικηγόρο από το 2018, ο Αλεξάντερ Βίνικ θα είχε ανακριθεί χωρίς συνήγορο και χωρίς κανείς να ξέρει πού βρίσκεται.

Υπενθυμίζοντας ότι την ώρα που ο Βίνικ ανακρίνονταν, οι ελληνικές Αρχές δήλωναν άγνοια για το πού βρίσκεται, η κ. Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει παλαιότερες υποθέσεις, όπως τον Οτσαλάν και τις απαγωγές Πακιστανών.

«Κάνουμε ήδη νομικές ενέργειες σε διεθνές επίπεδο», διαβεβαιώνει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο Αλεξάντερ ανακρίθηκε χωρίς να του δοθεί προθεσμία, στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ενώ δήλωσε εξαντλημένος και…

Gepostet von Ζωή Κωνσταντοπούλου – Zoe Konstantopoulou am Donnerstag, 23. Januar 2020

Πώς βρέθηκε ο Βίνικ από την Ελλάδα στη Γαλλία

Σε θρίλερ εξελίχτηκε η υπόθεση με τον Αλεξάντερ Βίνικ την Πέμπτη, καθώς η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε αρχικά ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πελάτη της.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η ίδια ενημέρωσε ότι αστυνομικοί πήραν τον Βίνικ από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν καθώς πραγματοποιεί πάνω από 30 ημέρες, απεργία πείνας.

«Ο Αλεξάντερ απήχθη, χωρίς να υπάρχει ούτε η απόφαση του ΣτΕ, που από μόνη της ΔΕΝ είναι εκτελεστή», κατήγγειλε, ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε άγνοια για το πού βρίσκεται ο Ρώσος πολίτης.

Ο Αλεξάντερ απήχθη, χωρίς να υπάρχει ούτε η απόφαση του ΣτΕ, που από μόνη της ΔΕΝ είναι εκτελεστή! Εγώ αναχώρησα απ´το…

Gepostet von Ζωή Κωνσταντοπούλου – Zoe Konstantopoulou am Donnerstag, 23. Januar 2020

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε ότι ο Βίνικ βρισκόταν στο νοσοκομείο Hotel Dieu στο Παρίσι, κάτι που έμαθε από Γαλλίδα δικηγόρο διότι «οι ελληνικές αρχές κρύβονται και παριστάνουν τις ανήξερες».

Συνοψίζοντας όλα όσα συνέβησαν την Πέμπτη, η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε «απαγωγή» του Βίνικ από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Του απαγόρευσαν κάθε επικοινωνία από τις 9.30 το πρωί
  • Τον πήραν από το Νοσοκομείο στις 13.30, δηλαδή 2,5 ώρες πριν την καθαρογραφή της απόφασης
  • Χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει τον έβαλαν σε αυτοκίνητο, χωρίς να του πουν πού πάει
  • Άρχισε να βλέπει πινακίδες αεροδρομίου και κατάλαβε ότι τον πάνε στο αεροδρόμιο, χωρίς να ξέρει πού
  • Στο αεροδρόμιο είδε Γάλλους αστυνομικούς και μπαίνοντας στο αεροπλάνο κατάλαβε ότι τον πάνε στη Γαλλία
  • Δεν υπήρξε ούτε Εισαγγελέας ούτε διερμηνέας ούτε ενημέρωσή του για τίποτε
Το χρονικό της υπόθεσης «Mr Bitocoin»

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Παρέμεινε στην Ελλάδα υπό κράτηση για τουλάχιστον 29 μήνες – χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).

Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του. Μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, έχει υποστηρίξει ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κάνει λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ».


Πηγή