Η Ελλάδα σε πολεμική φωτιά: Υποστηρίζει ναυτική αποστολή στα Στενά Ορμούζ

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν να εξετάζουν «ναυτική αποστολή ασφαλείας» στον Περσικό Κόλπο το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιράν, ωστόσο, η πρωτοβουλία είχε «παγώσει».

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Πορτογαλία εξέφρασαν την πολιτική τους στήριξη για ναυτική αποστολή υπό την Ευρώπη στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η πολιτική στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο βαθαίνει τον αντι-ιρανικό προσανατολισμό της πολιτικής της και φέρνει τη χώρα μας με αποκλειστική της ευθύνη και χωρίς κανένα λόγο, παρά μόνο ζημία, σε μεγαλύτερη εχθρότητα με το Ιράν και τις ευρείες συμμαχίες του τελευταίου στην περιοχή.

Η Ελλάδα βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού για να μπει στη “μαύρη λίστα” και να καταστεί εχθρικός στόχος σειράς χωρών και δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

Το Παρίσι πίεζε για εναλλακτικό συνασπισμό υπό την Ευρώπη για την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο από πέρσι μετά την άρνηση της χώρας να ενταχθεί στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ. Πριν την ανακοίνωση της Δευτέρα, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία και Ισπανία είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον για την γαλλική πρωτοβουλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αλβανία, η Σαουδική Αραβία, το Μαχρέιν και οι ΗΠΑ είχαν ενταχθεί σε συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που ονομάζεται επίσημα «Operation Sentinel». Το Ισραήλ φέρεται επίσης να παράσχει αδιευκρίνιστη στήριξη.

Η ένταση στον Περσικό Κόλπο ξεκίνησε να κλιμακώνεται τον Μάιο του 2019, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αναπτύξει ομάδα κρούσης στην περιοχή για να αντιμετωπίσει αδιευκρίνιστη «ιρανική απειλή» κατά των συμφερόντων της.

Μετά από αυτή την κίνηση ακολούθησε σειρά μυστηριωδών επιθέσεων σαμποτάζ, επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και η κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τα Στενά του Ορμούζ τον Ιούνιο, που έφερε ΗΠΑ και Ιράν μία ανάσα πριν τον πόλεμο.

Πού βρίσκονται τα Στενά του Ορμούζ – Χάρτης

Τα Στενά του Ορμούζ είναι το υδάτινο κανάλι που χωρίζει το Ιράν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ βρέχει και τις ακτές του Ομάν.

Αποτελεί σημείο μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθώς είναι η μοναδική θαλάσσια είσοδος στον Περσικό Κόλπο.


Πηγή