Επίθεση με πυραύλους σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

επίθεση

Νέα επίθεση πυραύλων σε αμερικανική βάση στο Ιράκ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε πύραυλοι έπληξαν την αμερικανική βάση Taji, βόρεια της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Το Sky News σημειώνει ότι ένας πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στην είσοδο του στρατοπέδου, τραυματίζοντας μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, πληροφορίες πάντως που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται.

Επίσης, άγνωστη παραμένει η προέλευση των πυραύλων.

Ο ιρακινός στρατός επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι η επίθεση στόχευσε στρατιωτική εγκατάσταση όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια χτυπήματος κατά αμερικανικών δυνάμεων, την περασμένη Κυριακή, στη βάση Μπαλάντ (Balad), πάλι βόρεια της Βαγδάτης, ενώ πριν από δύο εβδομάδες βλήματα έπληξαν την πράσινη ζώνη στη Bαγδάτη, μια περιοχή της πόλης κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την έδρα της ιρακινής κυβέρνησης.

Καταγγέλλουν την παρουσία Αμερικανών

Ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε σήμερα, Τρίτη, τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν μαζικά για να καταγγείλουν την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα, μετά και το αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

«Ο ουρανός του Ιράκ και η εθνική κυριαρχία του παραβιάζονται από τις δυνάμεις των εισβολέων» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στις ΗΠΑ. Στις αρχές Ιανουαρίου, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί και ο υπ’ αριθμόν 2 της ιρακινής δύναμης Χασντ αλ Σαάμπι, ο Άμπου Μάχντι αλ Μοχάντι.

Στην ανάρτησή του ο Μοκτάντα Σαντρ κάνει λόγο για μια «ιρακινή εξέγερση» και για την οργάνωση «μιας ειρηνικής διαδήλωσης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων εναντίον της αμερικανικής παρουσίας». Δεν διευκρινίζει ωστόσο το πότε θα γίνει αυτή η κινητοποίηση.

Ο Σαντρ, ο οποίος έχει εκατομμύρια υποστηρικτές στο Ιράκ, είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να κατεβάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και άλλες περιοχές.


Πηγή