Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στον «πάγο» της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ – Κατηγορηματικό ΟΧΙ Δένδια

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στο «πάγωμα» της Συμφωνίας για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ επέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρότι την είχε προωθήσει ως κυβέρνηση. «ΝΑΙ» αλλά με σφοδρά πυρά λέει μόνο το Κίνημα Αλλαγής. «Όχι» από ΚΚΕ που ζητά την απόσυρσή της. Αρνητικό και το ΜέΡΑ25, επιφύλαξη από την Ελληνική Λύση. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να καθυστερήσουμε την επικύρωσή της γιατί υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», η απάντηση του Νίκου Δένδια, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση για «ψυγείο», κάτι που όπως επισήμανε θα είναι εθνικά επιζήμιο.

Βούτσης: Η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητικό πρόσημο – «Παγώστε» την κύρωση

Η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσωρινή αναστολή επικύρωσης της επίμαχης Συμφωνίας με την οποία επεκτείνεται η χρήση των στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ στη χώρα μας, δικαιολογήθηκε από τον εισηγητή της, Θοδωρή Δρίτσα, με το επιχείρημα της απουσίας ρητών εγγυήσεων των ΗΠΑ για την έμπρακτη προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας έναντι της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας, ενώ ο ίδιος στηλίτευσε τη «σπουδή» της κυβέρνησης για την επικύρωσή της, χαρακτηρίζοντας «λάθος» του πρωθυπουργού την κατάθεσή της στη Βουλή πριν το τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας και υπαινιγμούς περί σχέσης «υποτέλειας και ανισοτιμίας».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βρούτσης από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι η επιφύλαξη του κόμματός του έχει «αρνητικό πρόσημο» υπό την έννοια της πίστωσης χρόνου προς την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση περί «παγώματος» διεκδικώντας περισσότερα. Επιχειρώντας, δε, να αποκρούσει τα πυρά της Ντόρας Μπακογιάννη («ΝΔ) περί «ακατανόητης» στάσης του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι ως κυβέρνηση προώθησε τη Συμφωνία, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έκτοτε έχουν προκύψει κρίσιμα ζητήματα, έχουν ενταθεί οι διεκδικήσει Ερντογάν, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ όπως τις κατηγόρησε «έχουν διπλή και τριπλή γλώσσα, όχι απλώς νευρικότητα ή αμηχανία».

Ν. Δένδιας: Καμία διάθεση καθυστέρησης κύρωσης της Συμφωνίας – υπηρετεί το εθνικό συμφέρον

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το ενδεχόμενο καθυστέρησης επικύρωσης της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς όπως υπογράμμισε υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. «Το αντίθετο είναι ο λογικός συλλογισμός ότι δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», τόνισε.

«Η δική μας αντίληψη είναι ότι η Συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή δια της διεύρυνσης του αμυντικού αμερικανικού αποτυπώματος, διεύρυνση την οποία επιδιώξαμε», ανέφερε ο ίδιος.

Σημαντικά τα οφέλη της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Υπεραμυνόμενος, δε, των ωφελειών για τη χώρα μας από την επικύρωση της Συμφωνίας, διευκρίνισε ότι μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς κρίσιμης τεχνογνωσίας, εκσυγχρονισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων και δημιουργίας υποδομών με επένδυση των ΗΠΑ, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να χειριστούν προηγμένα οπλικά συστήματα και να εκπαιδευτούν σε αυτά. Σχολίασε, δε, πως ακόμα κι αν τα εν λόγω οπλικά συστήματα τα δώριζε η Αμερική στη χώρα μας χωρίς αυτή τη συμφωνία θα ήταν αδύνατη η συντήρηση και χρήση τους και θα κατέληγαν – όπως αποκάλυψε – σαν τα αντιτορπιλικά Adams που πήρε η χώρα μας τη δεκαετία του 90’ και τελικά τα βούλιαξε γιατί απαιτούσαν τεράστια στελέχωση και είχαν επίσης καταστεί εκτός εποχής.

«Υπαρκτές απειλές επιβάλλουν την εθνική ομόνοια»

Χτυπώντας «καμπανάκι» για υπαρκτούς κινδύνους εναντίον της χώρας μας, ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε προσκλητήριο προς τις πολιτικές δυνάμεις για εθνική ομόνοια.

«Δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και οι πιο ομαλοί. Τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η αρραγέστατη εθνική της ενότητα. Η δυνατότητα του πολιτικού συστήματος μετά από τη δεκάχρονη κρίση, να προσλαμβάνει την υπαρκτή απειλή για τη χώρα και να την αντιμετωπίζει με “όπλο” την αδιατάραχτη εθνική μας ομόνοια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φραγγίδης (ΚΙΝΑΛ): Δώσαμε γη και ύδωρ και πήραμε ένα μεγάλο εύγε

Προς ώρας πάντως και προ της γνωστοποίησης της επιστολής του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο προς τον Πρωθυπουργό, μόνο το Κίνημα Αλλαγής είχε δηλώσει την απόφασή του να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, παρότι ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Φραγγίδης, είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά «γης και ύδωρ στις ΗΠΑ με μοναδικό αντάλλαγμα ένα μεγάλο εύγε», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εξασφάλισε ισότιμα οφέλη με της ΗΠΑ, για την οποία το πρωτόκολλο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Την απόσυρση της Συμφωνίας ζητά το ΚΚΕ

Την οριστική απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου απαίτησε το ΚΚΕ δια του εισηγητή του Γιώργου Μαρίνου, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία «επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο.

Επιφύλαξη από την Ελληνική Λύση – «ΟΧΙ» από το ΜέΡΑ25

«Μετατρέπουμε τη χώρα μας σε μια τεράστια βάση και τα ανταλλάγματα που παίρνουμε είναι ελάχιστα, για να μην πω ανύπαρκτα», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Χήτας, εκφράζοντας επιφύλαξη για την Ολομέλεια εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης.

Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε ξεκάθαρα το ΜέΡΑ25 δια της Σοφίας Σακοράφα, με την ίδια να ζητά την αποδέσμευση της Ελλάδας από την «μιλιταριστική» διάθεση των ΗΠΑ.

Πρόσω ολοταχώς για την Ολομέλεια το νομοσχέδιο

Τόσο το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας για αμοιβαία αμυντική συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, όσο κι εκείνο για τη συμφωνία ασυλιών και προνομίων των προξενικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στη χώρας μας, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά πλειοψηφία και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή τους προς ψήφιση στην Ολομέλεια, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο κατά πόσο η επιστολή Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κριθεί επαρκής για να μεταβάλλει την αρνητική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ.