Αυστρία: Κυβέρνηση Συντηρητικών-Πράσινων

αυστρία

Ο συντηρητικός Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συνήψε την Κυριακή συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους Πράσινους, οι οποίοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά κυβερνητικές ευθύνες.

Η συμφωνία επετεύχθη τρεις μήνες μετά τη νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου. Μολαταύτα, το ποσοστό του, 37,5%, καθιστούσε αναγκαία την εξεύρεση κυβερνητικού εταίρου.

Οι Πράσινοι κατετάγησαν στις εκλογές στην τέταρτη θέση, με 13,9%.

O Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την «εξαίρετη» συμφωνία που συνήψε με τους Πράσινους, επιστέφοντας τις διαπραγματεύσεις τους, που «δεν ήσαν εύκολες», όπως είπε, ανάμεσα «σε δύο πολύ διαφορετικά κόμματα».

«Κατορθώσαμε εν τέλει να συμπτύξουμε ό,τι καλλίτερο υπάρχει από δύο κόσμους», δήλωσε ο Κουρτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, στο πλευρό του ηγέτη των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ.

Από την πλευρά του, ο Κόγκλερ – ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντικαγκελαρίου – εξέφρασε τη χαρά του που οι δύο παρατάξεις κατόρθωσαν «να ρίξουν γέφυρες» για το «καλό της Αυστρίας».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών και Πράσινων επιτεύθηκε ως συνέπεια της χρεοκοπίας της συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, στελέχη του οποίου είχαν εμπλακεί σε σοβαρά σκάνδαλα, αλλά συνιστά, επίσης, απόρριψη των όποιων -έστω και ελάχιστων- μέτρων κοινωνικής πολιτικής που έθεταν ως όρο οι Σοσιαλιστές για τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.


Πηγή