Το μέτωπο των συμμαχιών της Ελλάδας κατά Ερντογάν

Ένα ενιαίο μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών.

Η Αθήνα επιθυμεί να δημιουργήσει μία διπλωματική συμμαχική ασπίδα κόντρα στη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες. Με την καινούργια χρονιά στην ατζέντα μπαίνει δυναμικά ο αγωγός EastMed και οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός είχε μία ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τον αγωγό EastMed ενόψει και της υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου. Η Αθήνα, όπως φαίνεται, επιθυμεί να βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αίγυπτο για τον αγωγό.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Υπάρχουν πληροφορίες, ότι στις 8 Ιανουαρίου τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου για το ζήτημα.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Επόμενος μεγάλος σύμμαχος της Αθήνας, ο οποίος φαίνεται ότι μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, είναι η Γαλλία. Μάλιστα, το Παρίσι θα συμμετέχει με εκπρόσωπο του και στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στις 4 Ιανουαρίου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία τους τελευταίους 7 μήνες. Στο τραπέζι της συνάντησης εκτός από τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι και θέματα στρατιωτικής συνεργασίας, όπως το ελληνικό ενδιαφέρον για τις φρεγάτες Belharra και την αναβάθμιση των Mirage.

Νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με βασικό θέμα και τις τουρκικές προκλήσεις.

Στο μέτωπο που επιχειρεί να συγκροτήσει η Αθήνα επιθυμεί να δει και την Ιταλία, η οποία σε αυτή το στάδιο δεν θα υπογράψει για τον αγωγό EastMEd. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ρώμη ώστε αυτό να γίνει αργότερα. Επίσης στις 30 Ιανουαρίου τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να μεταβούν στην Ρώμη για συνομιλίες για την ΑΟΖ με τους Ιταλούς ομολόγους τους.

Πηγή: skai.gr