Πρόεδροι Βουλής Κύπρου-Λιβύης: Απαράδεκτη απόφαση Τουρκίας για στρατό στην Τρίπολη

πρόεδροι

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στην Λάρνακα οι Πρόεδροι της Βουλής της Κύπρου και της Λιβύης.

Δημήτρης Συλλούρης και Αγκίλα Σαλέχ υπογράμμισαν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και επαναβεβαίωσαν την προσήλωση Κύπρου και Λιβύης στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τονίζουν, επίσης, ότι προτεραιότητα των δύο Κοινοβουλίων είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Τέλος, καταδικάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης ενώ υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι άκυρη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δύο Προέδρων της Βουλής Κύπρου και Λιβύης

«Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:- Υπογραμμίσαμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών. –Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας –έχουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».

«Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στερείται νομικής βάσης αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Επιβεβαιώνουμε την νομιμότητα της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη που τυχόν υλοποίησή της αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου».

Το βίντεο από τη συνάντηση:


Πηγή