Κίνα: Άμεση απειλή για την ειρήνη η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ

ειρήνη

Η Κίνα εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της προς την Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ, που έλαβε την πρώτη χρηματοδότησή της, τονίζοντας πως αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στο διάστημα.

Η Κίνα καταδίκασε την εγκαθίδρυση του νεότερου κλάδου του αμερικανικού στρατού, της Διαστημικής Δύναμης, περιγράφοντας τη δημιουργία της ως απειλή για την ειρήνη που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι το Πεκίνο «βαθιά ανήσυχο» και «αποφασιστικά αντίθετο» στη Διαστημική Δύναμη, η οποία έλαβε την πρώτη της χρηματοδότηση μετά την υπογραφή του ετήσιου στρατιωτικού προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το νέο στρατιωτικό υποκατάστημα της Ουάσινγκτον θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη στρατιωτικοποίηση του διαστημικού χώρου.

«Οι συγκεκριμένες ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση της διεθνούς ομοφωνίας για την ειρηνική χρήση του διαστημικού χώρου, υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα και αποτελούν άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στο διάστημα» δήλωσε ο κ. Shuang.

Επίσης, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «υιοθετήσει μια προσεκτική και υπεύθυνη προσέγγιση» του διαστήματος, ώστε να μην γίνει μια ζώνη συγκρούσεων.

Σε μια τελετή που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Δύναμης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο διαστημικός χώρος είναι «ο νεότερος τομέας του πολέμου στον κόσμο» και ότι «η αμερικανική υπεροχή στο διάστημα είναι απολύτως ζωτική».

Η νέα στρατιωτική υπηρεσία επεκτείνεται στο έργο της ήδη υπάρχουσας διαστημικής διοίκησης υπό την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι η Διαστημική Δύναμη θα αποτελείται από περίπου 16.000 ανθρώπους των αεροπορικών δυνάμεων μαζί με το πολιτικό προσωπικό.


Πηγή