Οι φοροελαφρύνσεις που φέρνει το 2020-Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Μόλις 10 ημέρες χωρίζουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από την αλλαγή στο υπολογισμό των κρατήσεων τους, γεγονός που θα φέρει από το νέο έτος αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους. Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με την εισαγωγή του νέου κλιμακίου φορολόγησης.

«Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουμε μία μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για το τμήμα του εισοδήματος από 0 μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που ήταν πριν θα πάμε στο 9$, αλλά και μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους υπόλοιπους συντελεστές», είπε η φοροτεχνικός, Σάντρα Γεραγγέλου.

Υπολογίζεται ότι αυξήσεις θα δουν 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με εισοδήματα άνω των 8.636 ευρώ. Την ίδια στιγμή βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς από το νέο έτος αναμένεται επιπλέον μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8% την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

«Αυτή η μείωση θα γίνει σταδιακά και αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες οι έχοντες ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ», ανέφερε η Σάντρα Γεραγγέλου.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Παράλληλα σημαντική βελτίωση θα έχουν όλοι οι μισθωτοί που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς αυτό είναι το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία θα υπάρξει μείωση στους πρώτους μήνες του 2020.

Το ύψος της μείωσης θα εξαρτηθεί από την εξοικονόμηση που θα πετύχει η κυβέρνηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αν φτάσει στα 320 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση θα είναι 20%. Αν πάει στα 480 εκατομμύρια, η μείωση θα είναι 30%.

«Θα υπάρχουν τα ακριβή στοιχεία τον Απρίλιο και τότε θα ανακοινωθεί», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Την ίδια στιγμή αισιοδοξία για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του σώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί και η μείωση των ανέργων το Σεπτέμβριο κατά 100.000 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2018.

Πηγή: skai.gr